31 aug. 2016

Care sunt semnele care ne sugereaza o otita acuta sau cronica la copilul mic?

Copiii se trag  de ureche cand sunt somnorosi, insa acest lucru poate sa fie si un semn al unei infectii. Otita medie este o afectiune frecventa la copiii cu varsta intre 6 luni si 3 ani.Infectiile urechii sunt cauzate de virusuri sau bacterii. Otitele apar frecvent, atunci cand copiii sunt raciti, dar pot apare si in plina stare de sanatate.

Otitele medii pot fi:

Otite acute: infectii de scurta durata, cand nu se face corect drenajul lichidului din spatele timpanului si care se insotesc de scaderea auzului pentru o perioada scurta de timp.

Otite cronice:  infectii de lunga durata, cand secretia din spatele timpanului persista pentru o perioada mai mare de timp( 3 luni); scaderea auzului  este pentru o perioada mai mare de timp sau chiar permanenta.

Semnele care pot alarma un parinte sunt

-copilul se trage de ureche;

-secretie otica alb-galbuie sau purulenta, mirositoare

-irascibilitate, agitatie

-viroza respiratorie;

Daca micutul prezinta astfel de simptomatologie este indicat un consult ORL pentru examinarea atenta a urechii medii.

Tratamentul include medicatie antibiotica, antiinflamatoare, antitermice, secretolitice, dezobstruante nazofaringiene, etc .Uneori tratamentul otitei medii cronice include  eliminarea secretiilor din spatele membranei timpanice printr-o interventie chirurgicala (miringotomie) efectuata sub control microscopic, aspirarea acestora si aplicarea unui tub transtimpanal permanent  ce se va elimina singur in cateva luni. Interventia se face sub anestezie generala la copiii mici. Este o interventie de scurta durata, aproximativ 10-15 minute. Daca otita este bilaterala, miringotomia se face bilateral in acelasi timp operator.

Cand se pune problema aplicarii unui aerator transtimpanal?

Tubul transtimpanal se aplica daca:

  • otita nu se vindeca dupa tratament medicamentos corect administrat;
  • copilul face trei episoade de otita in 6 luni sau patru otite in 12 luni;
  • pierderea de auz dureaza mai mult de 3-4 luni.

Evolutia dupa aplicarea tubului transtimpanal este de obicei favorabila si fara complicatii. Rareori pot apare complicatii. Adresati-va medicului ORL-ist daca apar urmatoarele simptome: febre, frison, durere, sangerare, hipoacuzie, etc

 IMPORTANT!!!! Trebuie stiut ca urechea medie comunica cu exteriorul pe durata cat exista aeratoarele transtimpanale. De aceea trebuie evitata patrunderea apei in ureche, pentru ca o otita externa se poate transforma in otita medie supurata.

 

Pentru detalii si programari consultatii ORL :

 Clinica Zone Medical ESTET

www.orl-bucuresti.ro

www.clinicaestet.ro

Tel: 021.334.00.80 /  0761.640.626