10 nov. 2022

Faringita este o infectie virala care se manifesta la nivelul cailor aeriene superioare. Aceasta se intinde de la fosele nazale pana la laringe si se manifesta foarte des in randul copiilor. Se spune ca este o boala de adaptare si tocmai de aceea apare la copii, pentru ca sistemul imunitar nu este dezvoltat in totalitate. Motivul pentru care faringita apare cel mai des intre 6 luni si 5 ani se datoreaza declansarii episodului de imaturitate imunitara.

Forme clinice de faringita

Faringita se poate manifesta sub diverse forme, in functie de natura sa. Prima dintre acestea si cea mai comuna este faringita eritematoasa. Cele mai incomode simptome in acest caz sunt senzatia de arsura retronazala si durerea la inghitire. Poti face un control la medicul ORL-ist pentru a vedea in detaliu despre ce este vorba. Deseori se manifesta congestia difuza a mucoasei faringiene si acoperirea acesteia de mucozitati.

tratament faringita

faringita

O alta forma de faringita este de natura bacteriana si se numeste faringita pultacee. Apare din cauza streptococului si se caracterizeaza printr-o mucoasa faringiana normala cu muguri limfoizi tumefiati. Aceasta afectiune se manifesta mai ales la pacientii amigdalectomizati.

A treia varianta de faringita este faringita mucopurulenta, caz in care secretia este mucopurulenta si simptomele sunt mai putin intense.

Faringita acuta ramane totusi o afectiune care creeaza disconfort si supune organismul la un efort ridicat pentru a se recupera. Mai intai pacientul prezinta febra, stranuta des, se confrunta cu episode de tuse iritativa si diverse secretii seroase. Inflamatia are loc mai ales in faringele superior, de dinapoia nasului, iar de aceea adultul simte o senzatie de arsura si de uscaciune in aceasta zona.

Faringita acuta creeaza mai putine neplaceri la adulti decat la copii. In cazul adultilor lipseste febra, iar starea generala a organismului este una mult mai buna. Singurele caracteristici care vor fi notate de medicul ORL-ist sunt inflamatia nazala difuza si secretia seromucoasa.

Tratament

In ceea ce priveste tratamentul pentru faringita acuta, acesta se realizeaza cu ajutorul antipireticelor, antiinflamatoriilor si al antalgicelor. Se va consuma paracetamol si se va recomanda utilizarea serului fiziologic pentru curatarea cavitatilor nazale. In faringitele bacteriene se administreaza si un antibiotic. Tratamentul trebuie prescris obligatoriu de medical orl-ist dupa un consult prealabil.

Simptomele sunt mai intense dupa 3 zile, urmand ca dupa aceea sa se atenueze. Faringita acuta se vindeca dupa primele 7 zile, iar febra inceteaza dupa a cincea zi. In functie de pacient, pot aparea si implicatii de tipul convulsiilor febrile si al deshidratarii.

Complicatiile faringitei

Complicatiile care se pot declansa ca urmare a faringitei sunt locale si se refera la otita medie acuta, rinosinuzite, conjunctivite, adenite sau astm si difera in functie de varsta si nivelul de dezvoltare al organismului. De exemplu, otita medie acuta se declanseaza ca urmare a extinderii infectiei in trompa lui Eustachio, pe cand conjunctivita apare mai ales la sugari.

Ca orice afectiune, si faringita acuta poate aparea ca urmare a expunerii la factorii de risc. Printre principalii factori de risc se numara: lipsa unei alimentatii corespunzatoare, fumatul, poluarea atmosferica, lipsa vitaminelor sau pur si simplu interactiunea cu grupuri mari de copii. Pentru a te asigura ca sansele de a te imbolnavi de faringita sunt cat mai mici este recomandat sa eviti interactiunea cu acesti factori si sa fii constient de impactul acestora asupra organismului tau. Mai ales in cazul copiilor este foarte important sa fie protejati si sa evite expunerea la acesti factori, fie prin corectarea alimentatii si a nivelului de vitamine, fie prin evitarea agomerarilor de copii si a zonelor poluate.

Daca ai dori sa iti faci un consult si sa afli mai multe despre faringita acuta si impactul acesteia asupra organismului, te asteptam la Zone Medical Estet, Clinica ORL Bucuresti. Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL are foarte multa experienta in domeniu si poti sa soliciti o programare prin intermediul sitului de contact de pe situl clinicii noastre.

Consultatia ORL cuprinde o anamneza completa si detaliata a pacientului cu intrebari tinta, in scopul de a ne orienta catre un diagnostic. Deasemenea, se efectueaza un examen clinic orl si interpretarea analizelor si investigatiilor recomandate de medicul ORL-ist.

La sfarsitul consultatiei se precizeaza recomandarile medicale si prescriptia tratamentului ce trebuie urmat de catre pacient, sau recomandarile chirurgicale acolo unde este cazul.

www.orl-bucuresti.ro