22 nov. 2022

Sinuzita apare ca urmare a expunerii organismului la virusuri si bacterii. Chiar daca exista situatii cand sinuzita se vindeca fara tratament, este foarte probabil sa fie necesara o vizita la medicul ORL-ist pentru a investiga starea organismului si pentru a incepe un tratament medicamentos.

Schimbarea de temperatura si nivelul de imunitate al organismului pot crea probleme pentru foarte multe persoane, mai ales in timpul sezonului rece. Foarte multi adulti sufera de sinuzita ca urmare a inflamarii sinusuirlor nazale si se vad nevoiti sa ia o pauza de la activitatile cotidiene pentru a se trata si a se insanatosi.

Sinusurile

Exista patru perechi de sinusuri in organismul uman, localizate in regiunea craniana. Acestea sunt responsabile cu purificarea aerului care intra prin caile respiratorii, incalzirea si umidificarea acestuia si sunt pline cu aer..

tratament sinuzita

sinuzita

Cele patru tipuri de sinusuri sunt: sinusurile etmoidale, sfenoidale, maxilare si frontale, iar diferenta dintre acestea consta in pozitia pe care acestea o ocupa. Cele etmoidale sunt localizate intre ochi, cele sfenoidale in spatele acestora, cele maxilare se gasesc sub ochi, iar cele frontale deasupra ochilor.

Sinusurile sub responsabile cu protectia cailor aeriene si cu rezonanta vocii, au un rol important in reglarea presiunii intranazale si protejeaza ochii de variatiile termice.  Mucusul care este produs de acestea are un rol in blocarea si eliminarea microbilor, iar in cazul in care acestia au reusit sa patrunda in organism, mucusul se formeaza in exces, inflamand sinusurile.

Tipuri de sinuzita

Exista trei categorii de sinuzita: acuta, subacuta si cronica. Sinuzita acuta se declanseaza brusc, dureaza pana la o luna si se produce pe cale virala sau bacteriana. Sinuzita subacuta este mai lunga ca si durata si poate ajunge pana la 3 luni. Sinuzita cronica dureaza cel mai mult si necesita un tratament medicamentos pentru a se vindeca. De regula, sinuzita cronica dureaza mai mult de 3 luni si este produsa de bacterii si fungii.

Exista o serie de cauze care duc la declansarea sinuzitei cronice, de la diverse alergii, deviata de sept, polipii nazali, infectiile respiratorii si diverse boli autoimune. Alergiile conduc la inflamarea cailor aeriene si infundarea sinusurilor. Deviatia de sept blocheaza prin conformatia sa legatura dintre sinusuri si cavitatea nazala. Astfel se agraveaza situatia si simptomele sunt mai neplacute, creand mai mult disconfort.

Infectiile respiratorii se pot asocial cu cele sinuzale si se caracterizeaza prin inflamarea membranelor sinusurilor si ingreunarea respiratiei. Pe de alta parte, si factorii de risc la care este expus organismul pot conduce instant la inflamarea sinusurilor sau pot crea o predispozitie pentru aceasta afectiune. Spre exemplu, fumatul, schimbarile bruste de temperatura, infectiile dentare si astmul cresc probabilitatea de aparitie a sinuzitei. Prin expunerea excesiva la factorii poluanti sau la mucegai, sistemul imunitare este pus la incercare, iar daca din diverse motive este slabit, poate ceda in fata acestor factori.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Primele simptome care apar la sinuzita cronica sunt secretiile nazale intense, o respiratie ingreunata si o stare generala de disconfort. Alte simptome mai sunt: sensibilitatea accentuata, congestia nazala, febra si tusea. In cazul in care apar complicatii se recomanda urmarea unui tratament sinuzita cronica si efectuarea unei vizite la medicul ORL-ist. Acesta va recolta o serie de probe din secretiile nazale si va efectua o endoscopie nazala pentru a identifica aspectul sinusurilor.

Consultatia ORL cuprinde o anamneza completa si detaliata a pacientului cu intrebari tinta, in scopul de a ne orienta catre un diagnostic. Deasemenea, se efectueaza un examen clinic orl si interpretarea analizelor si investigatiilor recomandate de medicul ORL-ist.

La sfarsitul consultatiei se precizeaza recomandarile medicale si prescriptia tratamentului ce trebuie urmat de catre pacient, sau recomandarile chirurgicale acolo unde este cazul.

Daca ai dori sa mergi si tu la un consult si vrei sa afli mai multe despre sinuzita cronica si cum sa te protejezi de aceasta, te asteptam la Clinica ORL Bucuresti (Zone Medical Estet). Dr. Mirela Turcu, medic specialist otorinolaringologie si echipa sa sunt gata sa iti ofere toate informatiile si sa te ajute sa ai un corp sanatos.

Pentru contact: Clinica Zone Medical Estet – Bucuresti

www.orl-bucuresti.ro

Tel 0761640626