Faringita acuta – Amigdalita acuta
Faringita acuta – amigdalita acuta reprezinta inflamatii ale faringelui care cuprind intreaga structura a organului precum si totalitatea foliculilor limfatici ce formeaza inelul limfatic Waldeyer. Exista multiple variante de tratament .
Clasificare
1. Angine rosii (virale)
2. Angine eritematopultacee (bacteriene)
3. Angine cu false membrane
4. Angine ulceroase
5. Angine ulceronecrotice
faringita acuta ( amigdalita acuta) se manifesta clinic prin: febra, frison, odinofagie (durere la inghitit), otalgie reflexa, cefalee.
Este necesar sa se efectueze urmatoarele examene de laborator: hemoleucograma, VSH, proteinaC reactiva, fibrinogenemia, ASLO, exudatul faringian, fractiunea C3 a complementului, ex. sumar de urina, teste serologice de identificare a virusului.
Anginele virale sint considerate boli infecto-contagioase, fiind astfel necesara izolarea pacientului. In lipsa complicatiilor, evolutia este de 4-5 zile.
Tratament faringita acuta – amigdalita acuta
Consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene ( nurofen, diclofenac, aulin, etc), dezinfectante orofaringiene ( comprimate pt. supt sau solutii antiseptice pt. gargara), vitamina C, antipiretice (algocalmin, paracetamol), antalgice, dezobstuante nazofaringiene ( rinofug biorinil, etc).
Tratamentul antibiotic nu este necesar decit in cazul suprainfectiei bacteriene. Pot fi o complicatie a anginelor virale. Sunt boli infectocontagioase.
Tratamentul simptomatic se face cu:
- antiinflamator (ibuprofen, ketonal, diclofenac) ,
- dezinfectante orofaringiene ( tablete pentru supt sau solutii pentru gargara)
- antialgice ( paracetamol)
- antipiretice (algocalmin)
- DNF.
Tratamentul etiopatogenic: intotdeauna este necesar tratamentul cu antibiotice, de preferat dupa efectuarea examenului bacteriologic si a antibiogramei. Tratamentul antibiotic se administreaza timp de 7-10 zile.
Tratamentul chirurgical: se recomanda amigdalectomia la 1 luna dupa episodul acut, in formele recidivante sau la pacientii cu titrul ASLO crescut
Adenoidita acuta
Reprezinta o inflamatie acuta a amigdalei faringiene Luschka( tesutul limfoid de la nivelul cavumului) si este frecventa la sugari si copiii mici. Etiologia este virala, dar s-au evidentiat uneori si infectii asociate cu germeni piogeni: streptococci, stafilococi, pneumococi,
Simptomatologia este reprezentata de febra, obstructie nazala, rinoree , respiratie orala si sforait.
Pentru programari consultatii contactati Clinica Zone Medical Estet
Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL
Tel: 0761640626 sau 0213340080
[/vc_column_text]

Zone Medical ESTET
Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.