Faringita acuta – Amigdalita acuta

Faringita acuta – amigdalita acuta reprezinta inflamatii ale faringelui care cuprind intreaga structura a organului precum si totalitatea foliculilor limfatici ce formeaza inelul limfatic Waldeyer. Exista multiple variante de tratament .

faringita acutaClasificare

1.    Angine rosii (virale)
2.    Angine eritematopultacee (bacteriene)
3.    Angine cu false membrane
4.    Angine ulceroase
5.    Angine ulceronecrotice

faringita acuta ( amigdalita acuta) se manifesta clinic prin: febra, frison, odinofagie (durere la inghitit), otalgie reflexa, cefalee.

Este necesar sa se efectueze urmatoarele examene de laborator: hemoleucograma, VSH, proteinaC reactiva, fibrinogenemia, ASLO, exudatul faringian, fractiunea C3 a complementului, ex. sumar de urina, teste serologice de identificare a virusului.

Anginele virale sint considerate boli infecto-contagioase, fiind astfel necesara izolarea pacientului. In lipsa complicatiilor, evolutia este de 4-5 zile.

Tratament faringita acuta – amigdalita acuta

 Consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene ( nurofen, diclofenac, aulin, etc), dezinfectante orofaringiene ( comprimate pt. supt sau solutii antiseptice pt. gargara), vitamina C, antipiretice (algocalmin, paracetamol), antalgice, dezobstuante nazofaringiene ( rinofug biorinil, etc).
amigdalita acutaTratamentul antibiotic nu este necesar decit in cazul suprainfectiei bacteriene. Pot fi o complicatie a anginelor virale. Sunt boli infectocontagioase.

Tratamentul simptomatic se face cu:

  • antiinflamator (ibuprofen, ketonal, diclofenac) ,
  • dezinfectante orofaringiene ( tablete pentru supt sau solutii pentru gargara)
  • antialgice ( paracetamol)
  • antipiretice (algocalmin)
  • DNF.

amigdalitaTratamentul etiopatogenic: intotdeauna este necesar tratamentul cu antibiotice, de preferat dupa efectuarea examenului bacteriologic si a antibiogramei. Tratamentul antibiotic se administreaza timp de 7-10 zile.

Tratamentul chirurgical: se recomanda amigdalectomia la 1 luna dupa episodul acut, in formele recidivante sau la pacientii cu titrul ASLO crescut

Adenoidita acuta

Reprezinta o  inflamatie acuta a amigdalei faringiene Luschka( tesutul limfoid de la nivelul cavumului) si este frecventa la sugari si copiii mici.  Etiologia este virala, dar s-au evidentiat uneori si infectii asociate cu germeni piogeni: streptococci, stafilococi, pneumococi,

Simptomatologia este reprezentata de  febra, obstructie nazala, rinoree , respiratie orala si sforait.

Pentru programari consultatii contactati  Clinica Zone Medical Estet

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

Tel: 0761640626 sau 0213340080

amigdalita acuta

[/vc_column_text]

faringita acuta

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult