Faringita acuta – Amigdalita acuta

Faringita acuta – amigdalita acuta reprezinta inflamatii ale faringelui care cuprind intreaga structura a organului precum si totalitatea foliculilor limfatici ce formeaza inelul limfatic Waldeyer. Exista multiple variante de diagnostic si tratament .

Consultatia ORL cuprinde o anamneza completa si detaliata a pacientului cu intrebari tinta, in scopul de a ne orienta catre un diagnostic. Deasemenea, se efectueaza un examen clinic orl si interpretarea analizelor si investigatiilor recomandate de medicul ORL-ist.

La sfarsitul consultatiei se precizeaza recomandarile medicale si prescriptia tratamentului ce trebuie urmat de catre pacient, sau recomandarile chirurgicale acolo unde este cazul.

faringita acutaClasificare

1.    Angine rosii (virale)
2.    Angine eritematopultacee (bacteriene)
3.    Angine cu false membrane
4.    Angine ulceroase
5.    Angine ulceronecrotice

faringita acuta (amigdalita acuta) se manifesta clinic prin: febra, frison, odinofagie (durere la inghitit), otalgie reflexa, cefalee.

Este necesar sa se efectueze urmatoarele examene de laborator: hemoleucograma, VSH, proteinaC reactiva, fibrinogenemia, ASLO, exudatul faringian, fractiunea C3 a complementului, ex. sumar de urina, teste serologice de identificare a virusului.

Anginele virale sint considerate boli infecto-contagioase, fiind astfel necesara izolarea pacientului. In lipsa complicatiilor, evolutia este de 4-5 zile.

Tratament faringita acuta – amigdalita acuta

 Consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (nurofen, diclofenac, aulin, vimovo etc), dezinfectante orofaringiene (comprimate pt. supt sau solutii antiseptice pentru gargara), vitamina C, antipiretice (algocalmin, paracetamol), antalgice, dezobstruante nazofaringiene (rinofug, biorinil, etc).
amigdalita acutaTratamentul antibiotic nu este necesar decit in cazul suprainfectiei bacteriene. Pot fi o complicatie a anginelor virale. Sunt boli infectocontagioase.

Tratamentul simptomatic se face cu:

  • antiinflamator (ibuprofen, ketonal, diclofenac) 
  • dezinfectante orofaringiene (tablete pentru supt sau solutii pentru gargara)
  • antialgice (paracetamol)
  • antipiretice (algocalmin)
  • DNF

amigdalitaTratamentul etiopatogenic: intotdeauna este necesar tratamentul cu antibiotice, de preferat dupa efectuarea examenului bacteriologic si a antibiogramei. Tratamentul antibiotic se administreaza timp de 7-10 zile.

Tratamentul chirurgical: se recomanda amigdalectomia la 1 luna dupa episodul acut, in formele recidivante sau la pacientii cu titrul ASLO crescut

Adenoidita acuta

Reprezinta o  inflamatie acuta a amigdalei faringiene Luschka (tesutul limfoid de la nivelul cavumului) si este frecventa la sugari si copiii mici.  Etiologia este virala, dar s-au evidentiat uneori si infectii asociate cu germeni piogeni: streptococci, stafilococi, pneumococi,

Simptomatologia este reprezentata de  febra, obstructie nazala, rinoree , respiratie orala si sforait.

Pentru programari consultatii contactati  Clinica Zone Medical Estet

Clinica ORL sector 4 Bucuresti

Clinica Estetica Bucuresti

Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL

www.orl-bucuresti.ro

Tel: 0761640626 sau 0213340080

amigdalita acuta

[/vc_column_text]

faringita acuta

Zone Medical ESTET

Clinica ORL – Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult