Faringita acuta, tratament amigdalita acuta Bucuresti, clinica orl Faringita acuta, tratament faringita acuta. Clinica ORL Bucuresti Faringita acuta.

Faringita acuta (Inflamatia acuta a faringelui)

amigdalita acutaAdenoidita acuta (amigdalita acuta)

Reprezinta inflamatia acuta a amigdalei faringiene Luschka( tesutul limfoid de la nivelul cavumului).

Este frecventa la sugari si copiii mici.

De obicei etiologia este virala, dar s-au evidentiat si infectii asociate cu germeni piogeni: pneumococi,streptococci, stafilococi

Simptomatologie: febra, obstructie nazala, rinoree mucopurulenta, respiratie orala, sforait.

Complicatii ce pot apare:otite,sinuzite, laringite, traheobronsite, complicatii oculare, adenoflegmon retrofaringian.

Recidivele frecvente  duc la hipertrofia cronica a amigdalei rinofaringiene  si reprezinta vegetatiile adenoide . In aceste cazuri se practica adenoidectomia , la cel putin o luna de la ultimul episod de adenoidita acuta.

Tratament amigdalita acuta :trebuie sa fie atit profilactic cit si curativ.

Tratamentul curativ consta in aspiratia secretiilor nazale, dezinfectante si vasoconstrictoare locale, antipiretice, antiinflamatorii, uneori antibiotice.

Anginele acute (faringita acuta)

 Reprezinta inflamatiile acute ale faringelui care cuprind intreaga structura a organului precum si totalitatea foliculilor limfatici ce formeaza inelul limfatic Waldeyer.

Se clasifica in:
1.    Angine rosii (virale)
2.    Angine eritematopultacee (bacteriene)
3.    Angine cu false membrane
4.    Angine ulceroase
5.    Angine ulceronecrotice

Anginele virale se manifesta clinic prin: febra, frison, odinofagie (durere la inghitit), otalgie reflexa, cefalee.m

Este necesar sa se efectueze urmatoarele examene de laborator: hemoleucograma, VSH, proteinaC reactiva, fibrinogenemia,ASLO, exudatul faringian, fractiunea C3 a complementului, ex. sumar de urina, teste serologice de identificare a virusului.

Anginele virale sint considerate boli infecto-contagioase, fiind astfel necesara izolarea pacientului.

In lipsa complicatiilor, evolutia este de 4-5 zile.

Tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene ( nurofen, diclofenac, aulin, etc), dezinfectante orofaringiene ( comprimate pt. supt sau solutii antiseptice pt. gargara), vitamina C, antipiretice (algocalmin, paracetamol), antalgice, dezobstuante nazofaringiene ( rinofug biorinil, etc).
otita-acutaTratamentul antibiotic nu este necesar decit in cazul suprainfectiei bacteriene. Pot fi o complicatie a anginelor virale. Sint boli infectocontagioase.

Tratamentul simptomatic se face cu:

  • antiinflamator(ibuprofen, ketonal, diclofenac) ,
  • dezinfectante orofaringiene ( tablete pentru supt sau solutii pentru gargara)
  • antialgice ( paracetamol)
  • antipiretice (algocalmin)
  • DNF.

Tratamentul etiopatogenic: – intotdeauna este necesar tratamentul cu antibiotice, de preferat dupa efectuarea examenului bacteriologic si a antibiogramei.

Tratamentul antibiotic se administreaza timp de 7-10 zile.

Tratamentul chirurgical: se recomanda amigdalectomia la 1 luna dupa episodul acut, in formele recidivante sau la pacientii cu titrul ASLO crescut

Pentru programari consultatii contactati Clinica Zone Medical Estet

Tel: 0761640626 sau 0213340080

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult