Rinita cronica hipertrofica

Rinita cronica hipertrofica este o etapa evolutiva a rinitei cronice catarale, stadiul hipertrofic fiind caracterizat de o pituitara degenerata edematos.

Simptomatologia rinitei cronice hipertrofice consta in obstructie nazala unilaterala, bilaterala sau “in bascula”, sforait, respiratie orala, tulburari de miros, rinoree mucoasa.

rinita cronica hipertroficaLa consultatia ORL , medicul ORL -ist observa mucoasa nazala care este congestiva, violacee,ingrosata si acoperita de secretii mucoase.

Din punct de vedere anatomo-clinic rinita cronica hipertrofica se manifesta sub doua forme: difuza si localizata

Tratamentul profilactic:

Aer curat, evitarea schimbarilor bruste de temperature, evitarea umezelii, a aerului uscat si supraincalzit, evitarea consumului de tutun si alcool , evitarea utilizarii inexces a substantelor vasoconstrictoare ( Bixtonim, rinofug,etc.)

Tratamentul medicamentos (pentru faza I de hipertrofie moale): vasoconstrictoare, aerosoli cu corticoizi, vitamina PP, raze ultrascurte, infiltratii cu hidrocortizon in cornete. Tratamentul medicamentos este de prima intentie in rinita cronica.

Pentru faza a II a de hipertrofie conjunctiva tratamentul este exclusiv chirurgical constind in retractia chirurgicala a cornetului inferior prin: electrocauterizare, crioterapie, vaporizare laser, mucotomie endoscopica cu shaverul sau prin radiofrecventa,turbinectomie clasica cu foarfeca, luxarea cornetului inferior in lateral.

Preoperator sint necesare o serie de investigatii de laborator si obtinerea consimtamintului informat al pacientului.

Interventia chirurgicala se poate face in anestezie locala sau generala..In functie de metoda aplicata postoperator nasul va fi tamponat timp de 24-48 de ore. Dupa detamponare se va face toaletarea zilnica a foselor nazale de catre medicul specialist ORL cu aspirarea secretiilor si crustelor, DNF, etc. Ulterior tratamentul local se va face de 2 ori pe saptamina pina la obtinerea vindecarii totale.

Efectul final al interventiei chirurgicale poate fi observat la mai multe saptamini postoperator.

Rinita cronica atrofica este caracterizata de o inflamatie cronica a mucoasei nazale ce determina atrofia pituitarei si ascheletului regiunii nazosinusale.

Din punct de vedere anatomo-clinic prezinta doua forme:

  • Rinita cronica atrofica simpla
  • Rinita cronica atrofica ozenoasa (ozena)

Rinita cronica atrofica ozenoasa apare mai frecvent la femei, cu debut in perioada pubertatii. Afecteaza mai des rasa galbena

In etiologia bolii au fost elaborate mai multe teorii ( anatomice, fiziologice, infectioase, metabolice, traumatice)

clinica orl bucurestiSimptomatologie:

  • obstructie nazala,
  • senzatie de uscaciune,
  • rinoree purulenta cronica fetida,
  • cacosmie initial subiectiva apoi obiectiva,
  • cefalee.

La examinarea ORL se  observa la nivelul foselor nazale cruste de culoare verde murdar, fetide, mucoasa nazala este atrofiata, fragila; fosele nazale sint largi.

Evolutia rinitei cronice atrofice ozenoase poate fi descendenta, cuprinzand faringele, laringele, traheea.

Tratamentul medical in rinita cronica atrofica vizeaza:

  1. modificarea troficitatii mucoasei nazale prin: aerosoli cu apa de mare, apa termala, apa iodata; aeroterapie aplicarea de substante caustice chimice( glicerina iodata 1%), vitaminoterapie( vit. A, E, D2, PP)
  2. modificarea florei microbiene: pensulatii cu glicerina glucozata, aerosoli cu antibiotice, vaccinare.
  3. tonificarea starii generale: calciu, vitamine, proteinoterapie.

Tratamentul chirurgical in rinita cronica atrofica vizeaza eliminarea crustelor, combaterea formarii lor si micsorarea calibrului foselor nazale prin interventii la nivelul septului nazal, peretelui extern al foselor nazale sau la nivelul planseului foselor nazale.

Pentru programarea consultatiilor contactati

Clinica Zone Medical Estet

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

TEL: 0761640626 sau 0213340080

Dr. Mirela Turcu

 

clinica ORL Bucuresti

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult