Otita Medie Acuta – Otita Seroasa

Otita medie acuta sau otita seroasa reprezinta  o inflamatie acuta a mucoasei urechii medii cu o  evolutie sub 2-3 luni, de obicei cateva zile.

tratament otita medieSimptomatologia otitei seroase consta in  senzatia de presiune in ureche, insotita de otalgie (durere), pocnituri in ureche in timpul masticatiei,hipoacuzie variabila, febra, agitatie, care apar in contextul unei rinofaringite acute.

Tratamentul se adreseaza in primul rind rinofaringitei: decongestionante nazale, antialergice, antiinflamatoare si antialgice per-os. Dupa episodul acut se practica, dupa caz, adenoidectomie , rezectie sept nasal ,mucotomie, etc.

Otita medie seroasa cronica :  reprezinta o inflamatie cronica a mucoasei urechii medii, cu evolutie mai mare de 2-3 luni.

 Otita seroasa – Simptomatologie

 • hipoacuzie,
 • senzatie de plenitudine aurala,
 • autofonie,
 • acufene.

Acumetrie, audiometrie : se evidentiaza hipoacuzie de transmisie

Impedansmetrie: evidentiaza curba de tip B ( lipsa aerului din cavotimpan)

Evolutia este cronica, recidivanta.

Tratament:

-decongestionante nazale , antihistaminice, mucolitice, antiinflamatoare, vitaminoterapie, uneori antibiotice.

-eliminarea colectiei retrotimpanice prin paracenteza ( miringotomie) cu aspirarea secretiilor si aplicarea unui aerator transtimpanal permanent ( care se va elimina singur dupa 3-6 luni).

-procedee de permeabilizare a foselor nazale ( mucotomie , rezectia septului nasal deviat, adenoidectomie , polipectomie).

 

Otita medie acuta: reprezinta inflamatia acuta a mucoasei urechii medii, indiferent de etiologie sau patogeneza.

Forme clinice: otita acuta congestiva , otita acuta catarala, otita acuta supurata

otita seroasaSimptomatologia este variata in functie de faza evolutiva a otitei: hipoacuzie , autofonie durere intense, pulsatila , febra, stare generala alterata, astenie, inapetenta, agitatie.

Evolutie:- forma catarala se poate vindeca si fara tratament in 1-3 saptamini, dar se poate transforma in forma supurata, forma ce poate dura de la citeva zile la citeva saptamini si se poate complica in 9-10% din cazuri ( otomastoidita acuta, paralizie faciala labirintita acuta, meningita, encefalita, etc.)

Tratament medicamentos: antibiotic pt cel putin 10 zile, decongestionante nazale, antiinflamatoare, antalgice , antialergice, vitamine.

Tratamentul local: toaleta auriculara zilnica ( aspiratia secretiilor cu ajutorul aspiratorului medical si a instrumentarului otologic , spalarea CAE), de catre medicul orl.

Urechea trebuie lasata libera.

Cand membrana timpanica este foarte bombata, febra persista iar durerile sunt foarte mari sub un tratament corect, sau daca apar complicatii, atunci se practica incizia timpanului pentru a se evacua colectia din urechea medie.

Pentru prevenirea recidivelor se va realiza inlaturarea tuturor cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana.

 

Otita  supurata cronica : reprezinta o inflamatie cronica, evolutiva, activa a mucoperiostului urechii medii care este caracterizata de prezenta unei perforatii a membranei timpanice.

Otita  supurata cronica

Se clasifica in:

 • otita  supurata cronica simpla
 • otita  supurata cronica propriu-zisa (osteitica; polipoasa; colesteatomatoasa)
 • Simptomatologia otitei medii supurate cronice propriu-zise:
  • otoree mucoasa sau purulenta, fetida, recidivanta;
  • hipoacuzie;
  • uneori ameteli.

La examenul local medicul specialist ORL observa: otoree purulenta, fetida, perforatie timpanala de forma si dimensiune variabila.

Pentru stabilirea diagnosticului sint necesare o serie de investigatii, si anume: examenul bacteriologic al secretiei otice, examinare otomicroscopica , radiografii de mastoida in diferite incidente (Schuller, Stenvers), tomografie computerizata craniocerebrala cu substanta de contrast, RMN craniocerebral

Tratamentul otitei medii supurate cronice:

 • Tratamentul medical local consta in aspiratii zilnice auriculare, pulverizare de acid boric, instilatii de solutii antibiotice sau antimicotice; chiuretarea si cauterizarea granulatiilor, polipilor.
 • Tratamentul general se face cu antibiotic dupa antibiograma, timp de 10-14 zile,dezobstruante nazo-faringiene , antiinflamatoare, mucolitice.
 • Tratamentul chirurgical in otita medie cronica supurata consta in diferite tehnici de antro-adito-atico-mastoidectomii cu timpanoplastie intr-o etapa ulterioara

Uneori, datorita auzului scazut, este necesara protezarea auditiva dupa efectuarea audiogramei.

Pentru detalii si programari consultatii:

Dr.Mirela Turcu , medic specialist ORL

Clinica Zone Medical Estet

Tel: 0761640626, 0213340080

www.clinicaestet.ro 

dr. Mirela Turcu

[/vc_column_text]

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult