Rinita Cronica

Rinita cronica reprezinta inflamatia cronica a mucoasei nazale , evoluand de obicei pe un arbore respirator fragil. Atitudinea terapeutica este complexa ( tratament rinita cronica).

Clasificare:

 • forma banala: catarala, hipertrofica, atrofica.
 • forma cronica specifica din bolile infectocontagioase
 • forma cronica micotica.
 • o forma specifica este si rinita alergica

     Rinita cronica catarala 

Se dezvolta prin cronicizarea unei rinite acute, in conditiile persistentei factorilor favorizanti.

tratament rinita cronicaSimptomatologia rinitei cronice catarale:

 • rinoree permanenta sau intermitenta, variabila cantitativ,
 • obstructie nazala,
 • rinolalie inchisa.

La consultatia ORL , medicul constata mucoasa nazala congestionata, edematiata, acoperita de secretii mucopurulente.

Tratamentul medical in forma catarala consta in eliminarea secretiilor nazale prin musajul corect, repetat, aspirarea secretiilor,dezinfectie nazofaringiana cu antiseptice locale, vasoconstrictoare, inhalatii, aerosoli cu vasoconstrictoare, corticosteroizi, antibiotice, mucolitice.

Tratamentul adjuvant consta in vitaminoterapie, administrarea de preparate de calciu, vaccinare, tratament balneo-climateric (cure heliomarine, iod, ape minerale sulfuroase, hidroterapie, etc.)

Se va efectua tratamentul tuturor focarelor infectioase care au determinat inflamatia mucoasei nazale, tratamentul deviatiei de sept nasal, polipozei nazale,adenoidectomie , etc.

Forma hipertrofica

 Este o etapa evolutiva a formei cronice catarale, stadiul hipertrofic fiind caracterizat de o pituitara degenerata edematos. Simptomatologia rinitei cronice hipertrofice consta in obstructie nazala unilaterala, bilaterala sau “in bascula”, sforait, respiratie orala, tulburari de miros, rinoree mucoasa.

La consultatia ORL , medicul ORL -ist observa mucoasa nazala care este congestiva, violacee,ingrosata si acoperita de secretii mucoase. Din punct de vedere anatomo-clinic forma hipertrofica se manifesta sub doua forme: difuza si localizata

Tratamentul profilactic: aer curat, evitarea schimbarilor bruste de temperature, evitarea umezelii, a aerului uscat si supraincalzit, evitarea consumului de tutun si alcool , evitarea utilizarii in exces a substantelor vasoconstrictoare ( Bixtonim, rinofug,etc.) Tratamentul medicamentos (pentru faza I de hipertrofie moale): vasoconstrictoare, aerosoli cu corticoizi, vitamina PP, raze ultrascurte, infiltratii cu hidrocortizon in cornete. Tratamentul medicamentos este de prima intentie inrinita cronica.

Pentru faza a II a de hipertrofie conjunctiva tratamentul este exclusiv chirurgical constind in retractia chirurgicala a cornetului inferior prin: electrocauterizare, crioterapie, vaporizare laser, mucotomie endoscopica cu shaverul sau prin radiofrecventa,turbinectomie clasica cu foarfeca, luxarea cornetului inferior in lateral.

Preoperator sint necesare o serie de investigatii de laborator si obtinerea consimtamintului informat al pacientului.

Interventia chirurgicala se poate face in anestezie locala sau generala.In functie de metoda aplicata postoperator nasul va fi tamponat timp de 24-48 de ore. Dupa detamponare se va face toaletarea zilnica a foselor nazale de catre   medicul specialist ORL cu aspirarea secretiilor si crustelor, DNF, etc. Ulterior tratamentul local se va face de 2 ori pe saptamina pina la obtinerea vindecarii totale. Efectul final al interventiei chirurgicale poate fi observat la mai multe saptamini postoperator.

rinita cronica tratamentForma atrofica  

Este caracterizata de o inflamatie cronica a mucoasei nazale ce determina atrofia pituitarei si ascheletului regiunii nazosinusale. Din punct de vedere anatomo-clinic prezinta doua forme:

1 atrofica simpla

2. atrofica ozenoasa (ozena)

Forma atrofica ozenoasa apare mai frecvent la femei, cu debut in perioada pubertatii. Afecteaza mai des rasa galbena In etiologia bolii au fost elaborate mai multe teorii ( anatomice, fiziologice, infectioase, metabolice, traumatice)

Simptomatologie:

 • obstructie nazala,
 • senzatie de uscaciune,
 • rinoree purulenta cronica fetida,
 • cacosmie initial subiectiva apoi obiectiva,
 • cefalee.

La examinarea ORL se  observa la nivelul foselor nazale cruste de culoare verde murdar, fetide, mucoasa nazala este atrofiata, fragila; fosele nazale sint largi. Evolutia rinitei cronice atrofice ozenoase poate fi descendenta, cuprinzand faringele, laringele, traheea.

Tratament rinita cronica

1.modificarea troficitatii mucoasei nazale prin: aerosoli cu apa de mare, apa termala, apa iodata; aeroterapie aplicarea de substante caustice chimice( glicerina iodata 1%), vitaminoterapie( vit. A, E, D2, PP)

2.modificarea florei microbiene: pensulatii cu glicerina glucozata, aerosoli cu antibiotice, vaccinare.

3.tonificarea starii generale: calciu, vitamine, proteinoterapie.

Tratamentul chirurgical in forma atrofica vizeaza eliminarea crustelor, combaterea formarii lor si micsorarea calibrului foselor nazale prin interventii la nivelul septului nazal, peretelui extern al foselor nazale sau la nivelul planseului foselor nazale.

 

Pentru programari consultatii :

Clinica Zone Medical Estet

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

Tel 0761640626

 

tratament rinita cronica

 

tratament rinita cronica

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult