Polipi Nazali – Polipoza Nazala

Cand spunem polipi nazali ne referim la formatiuni tumorale  prezente in fosele nazale, ce apar in urma degenerarii edematoase a mucoasei nazale (polipoza nazala)

polipoza nazalaIn aparitia acestei degenerari edematoase a mucoasei nazale pot fi implicate mai multe mecanisme: infectia, alergia ( rinita alergica ), anumite  defecte enzimatice, unele tulburari hidro-electrolitice, intoleranta la medicamente, etc. Insa factorul care determina formarea polipilor ramine necunoscut. Apare mai frecvent la sexul masculin, frecventa  crescind cu virsta (maximul la 45 – 50 ani). La copii este mai rara; orice copil mai mic de 15 ani, care are polipoza nazala, trebuie investigat pentru mucoviscidoza!!!

Polipoza nazala

Poate sa apara si ca forma de insotire a altor afectiuni cum ar fi:  infectii rinosinusale, tumori rinosinusale, mucoviscidoza, etc. Aproximativ 25 – 30 % din cazuri se asociaza cu asmul bronsic, iar circa  12% cu intoleranta la aspirina.

Din pacate una din caracteristicile bolii este recurenta. Pacientii cu forma recurenta sunt dificil de tratat, iar polipoza nazala este frecvent insotita de sinuzita cronica si uneori astm bronsic.
Din punct de vedere al simptomatologiei, cel mai frecvent simptom il reprezinta obstructia nazala, care in timp devine permanenta.

Dr. Mirela TurcuAlte simptome pot fi: rinoree mucoasa ( in caz de suprainfectie secretia devine purulenta), dureri de cap, tulburari de miros (pana la anosmie), voce nazonata. La cei cu alergie mai pot apare stranutul, ochi inlacrimati, prurit nazal, ocular.

La examinarea nasului se observa prezenta unor formatiuni (polipi) care au aspect gelatinos, albiciosi, de consistenta moale ( uneori polipii vechi pot fi duri, fibrosi).
Polipii nazali pot fi unilaterali sau bilaterali. Uneori pacientii prezinta afectiuni ale urechii medii, dependenta de substante vasconstrictoare nazale, sau au in antecedente interventii chirurgicale nazale.

Polipi nazali. Diagnostic

 • examinarea videoendoscopica (rigida sau flexibila) a foselor nazale -examinarea imagistica ( radiografie de sinusuri anterioare  si posterioare ale fetei, computer tomografie, RMN)
 • testari alergice
 • testarea permeabilitatii nazale
 • olfactometria
 • examenul bacteriologic al secretiilor nazale
 • examen histopatologic al polipilor
 • teste pentru mucoviscidoza

polipozaExamenul computer tomografic este foarte important de efectuat preoperator pentru evaluarea extinderii leziunii (polipi nazali) la sinusurile paranazale, evaluarea septului nazal, cornetului mijlociu, peretii sinusali, etc.

Daca prezentati simptomatologia de mai sus trebuie sa va prezentati la un medic specialist ORL pentru consultatie, diagnostic si tratament.  

Cum se trateaza polipoza nazala?
Tratamentul polipozei nazale poate fi medicamentos, chirurgical sau o combinatie intre acestea.

Alegerea tipului de tratament aplicat se va face individualizat, in functie de fiecare pacient.
1.    Tratamentul medicamentos are urmatoarele  scopuri:

 • inlaturarea polipilor de la nivelul foselor nazale
 • restabilirea respiratiei nazale
 • inlaturarea simptomatologiei rinitei
 • ameliorarea olfactiei ( mirosului)
 • prevenirea recidivelor

Tratamentul medicamentos ( polipi nazali) consta in administrarea de corticoizi topici timp de mai multe luni,( uneori asociata cu corticoterapie sistemica), antihistaminice si antibioterapie in caz de sinuzita asociata sau antifungice.

Tratamentul chirurgical reprezinta tratamentul de electie in cazurile in care terapia medicamentoasa, corect administrata, nu a avut efect sau la pacientii care au contraindicatie pentru anumite medicamente.

Tratamentul chirurgical este o terapie asociata cu terapia medicamentoasa. Decizia efectuarii tratamentului chirurgical depinde si de asocierea cu astmul bronsic sau alergia la aspirina.

Tratamentul  consta in polipectomie pe cale endoscopica care se poate realiza cu pensa endoscopica sau cu microdebriderul.

Postoperator nasul va fi tamponat cu tampoane nazale ce se scot la 24 de ore dupa interventie.

Apoi trebuie efectuata toaleta atenta a foselor nazale cu aspirarea secretiilor si crustelor ce se formeaza in mod normal dupa interventia chirurgicala si lavajul foselor nazale cu apa de mare.

De asemenea postoperator se continua tratamentul cu corticosteroizi topici (nasonex, avamis, beconase, flixonase,etc).
Profilaxia consta in tratarea corecta a astmului bronsic si a altor alergii, evitarea iritantilor, igiena corespunzatoare, lavajul nazal cu apa de mare, etc.

Pentru detalii si consultatii ORL 

Clinica Zone Medical Estet -Chirurgie Plastica, Estetica, si O.R.L. 

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL
Tel : 021 334 00 80 / 0761 640 626
Adresa noastra: Str. Cap. Petre Costescu, numarul 7, Sector 4. Bucuresti[/vc_column_text][/vc_column]

polipoza nazala

polipi nazali

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult