Faringita cronica – Amigdalita cronica

Faringita cronica sau amigdalita cronica este o inflamatia  mucoasei faringiene, favorizata de fumat, alcool, noxe, praf,  rinite si sinuzite , factori metabolici.

Clasificare:

tratament amigdalita cronicaFaringita cronica hipertrofica se manifesta prin odinofagie( durere la inghitit), senzatia de uscaciune, senzatia de corp strain, tuse.

La examenul ORL se observa mucoasa faringiana congestiva, cu proliferare de tesut limfoid, acoperit cu secretii aderente, dedublarea pilierilor posteriori.

Tratamentul consta in badijonari faringiene cu solutie de nitrat de argint, gargara cu solutii alkaline sau mentolate, instilatii nazale cu solutii uleioase.

Adenoidita cronica ( vegetatiile adenoide)

Reprezinta hipertrofia amigdalei faringiene Luschka, ce apare ca o consecinta normala a maturarii imunitare intre virsta de 1-8 ani, prin contactul cu diferite bacterii si virusuri.

Vegetatiile adenoide regreseaza spre virsta pubertatii. Uneori aceasta hipertrofie devine obstructiva determinind aparitia sindromului adenoidian.

Se manifesta prin: obstructie nazala, respiratie orala, sforait, somnolenta, cefalee, hipoacuzie (determinate de disfunctia tubara sau otita seroasa ). Audiograma poate evidentia hipoacuzie de transmisie, iar timpanograma arata timpanograma de tip B.

Complicatiile ce pot apare sint: otite , sinuzite , laringo-traheo-bronsite, tulburari gastrointestinale, endocrine, etc.

Tratamentul curativ  este cel chirurgical si anume: adenoidectomia in anestezie locala sau generala.

tratament amigdalitaOperatia de vegetatii adenoide (adenoidectomia) este o interventie usoara si rapida( 5-10 minute) prin care se extirpa vegetatiile denoide.

Se poate practica in anestezie locala sau generala. Complicatiile interventiei chirurgicale sint rare si minore ( legate de anestezie, hemoragie, infectie).

Virsta de 4- 5 ani este cea mai potrivita pentru aceasta interventie, la aceasta virsta vegetatiile adenoide determinind cele mai multe complicatii.

Exista riscul reaparitiei vegetatiilor adenoide dupa operatie corect efectuata  in aproximativ 5-6% din cazuri. Operatia efectuata sub virsta de 3 ani, poate prezenta risc de reaparitie a tesutului limfoid, mai ales la copiii cu teren limfatic sau alergic.

Dupa operatia de vegetatii adenoide se recomanda repaus la domiciliu 3-4 zile; se evita colectivitatea cel putin o saptamina;de asemenea, se evita contactul cu persoanele racite in aceasta perioada. Se evita consumul de alimente fierbinti, condimentate si bauturi carbogazoase.

In caz de dureri mari se pot administra analgezice de tipul: paracetamol, algocalmin, nurofen. Vindecarea are loc la 2-3 saptamini dupa operatie.

Amigdalita cronica

Exista patru tipuri de amigdalita cronica:

  •  cronica cazeoasa
  •  focar de infectie
  •  scleroatrofica
  •  hipertrofica

Simptomatologia

consta in: senzatie de corp strain faringian, intepaturi faringiene, durere difuza ce poate iradia spre ureche, halena fetida, tuse iritativa.

La consultul ORL se observa amigdalele palatine care pot fi  mici, intravelice sau hipertrofice in functie de tipul de amigdalita cronica, cripte amigdaliene cu cazeum. Uneori poate fi prezenta si o adenopatie subangulomandibulara.

tratament amigdalita cronicaIn stabilirea diagnosticului  de amigdalita cronica – focar de infectie sint utile exudatul faringian, ASLO, VSH, hemoleucograma, imunograma serica, proteina C reactiva, fibrinogenul,  sumarul de urina, etc.

Complicatiile care pot apare  in amigdalita cronica sunt: reacutizari frecvente, otite, rinosinuzite , laringo-traheo-bronsite, complicatii cardiace, renale, articulare, etc

Tratamentul  amigdalitei cronice este chirurgical si anume: amigdalectomia extracapsulara bilaterala. Aceasta interventie se poate face sub anestezie locala sau generala, la cel putin 4 saptamini de la ultimul episod de amigdalita acuta.

Postoperator tratamentul consta in antiinflamator, antialgic, Moldamin. Se evita alimentele fierbinti, dure ( pot rani zona operata), citricele, bauturile fierbinti

Pentru programare consultatii contactati Clinica Zone Medical Estet

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

Tel 0761640626

 

[/vc_column_text]

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult