Otita acuta 

Exista mai multe tipuri de otita acuta:  externa ,  medie , etc. Ce simptome putem intalni? Diagnosticul si conduita terapeutica ( otita tratament ) se stabilesc in momentul consultatiei  la clinica noastra din Bucuresti.

Otita acuta externa difuza

Dr. Mirela TurcuReprezinta inflamatia dezvoltata la nivelul tegumentului conductului auditiv extern, de etiologie infectioasa, eczematiforma sau seboreica

Factorii favorizanti sunt:

 • umezeala (umiditate crescuta, inot, transpiratie)
 • introducerea in CAE a unor obiecte straine(betigase, proteze auditive, dopuri)
 • traumatismele locale
 • diabet zaharat
 • stari de imunodeficienta
 • scaderea de secretie ceruminoasa( mai ales la cei care isi curata excesiv CAE)
 • retentia de detritusuri epidermice
 • boli cronice dermatologice: acnee, psoriazis, eczema, dermatita seboreica

  Simptome

 • otalgie intensa(durere), mai ales nocturna,
 • otoree(secretie),
 • hipoacuzia(surditatea) infundarea urechii.

otita tratamentLa consultul ORL se observa  tumefactia conductului auditiv, durere la tractiunea pavilionului auricular si presiunea pe tragus , secretie purulenta, adenopatie satelita. Este necesara si efectuarea unei  audiograme sau chiar un examen videoendoscopic otic.

 

Otita acuta tratament

Forma externa usoara poate avea o evolutie usoara, asfel incat vindecarea va surveni de la sine fara nici un tratament . daca este necesar tratamentul , acesta este local: toaleta chimica locala, aspiratia secretilor, instilatii cu solutii aintiinflamatorii. Se pot utiliza local antiseptice sau mese cu antiseptice pentru o perioada de cateva zile.

Aceste manevre medicale desi pot fi putin dureroase , nu necesita anerstezie ( otita acuta tratament ).

Tratamentul local se poate asocia cu antialgice si antiinflamatorii. daca in urma tratamentului local  simptomatologia nu dispare sau apare febra , atunci este necesara si administrarea unui antibiotic pe cale generala.

Furunculul de conduct auditiv extern 

Este o forma localizata de otita externa acuta ce consta in dezvoltarea unei infectii la nivelul foliculilor pilosi de la nivelul conductului auditiv extern.

De obicei este o infectie stafilococica.

Simptomatologia: durere (otalgie), secretie (otoree), stenoza CAE, adenopatie satelita.

Tratamentul furunculului de conduct auditiv extern consta in aplicatii locale  zilnice de solutii slab alcoolizate, rivanol, burrow de catre medicul specialist ORL. Tratamentul se completeaza cu administrarea de antalgice;antiinflamatoare; antibiotice sistemice.

Daca exista recidive frecvente se recomanda vaccin antistafilococic tipizat sau autovaccin.

 

Otomicoza 

otita acutaOtita externa micotica reprezinta o infectie a tegumentului CAE produsa de fungiExista o serie de factori favorizanti: caldura, patrunderea apei in conduct, absenta cerumenului, dopul epidermic, diabet zaharat, factori hormonali, stari imunosupresive, prezenta unei infectii bacteriene la nivelul CAE,cavitate de evidare, purtarea unei proteze auditive.

Simptomatologie:

 • prurit ( senzatia de mancarime locala ),
 • senzatie de plenitudine auriculara ,
 •  hipoacuzie usoara ,
 • uneori otalgie.

clinica orlTratamentul formei externe micotice este local ,  aspiratii auriculare zilnice si aplicarea locala de antiseptice. Tratamentul trebuie aplicat o perioada de cel putin 14 zile pentru a preveni recidivele.

 

Patologia inflamatorie a urechii medii

Forma medie seroasa acuta  

Reprezinta  o inflamatie acuta a mucoasei urechii medii cu o  evolutie sub 2-3 luni, de obicei citeva zile. Simptomatologie: in conditiile unei rinofaringite acute apare senzatia de presiune in ureche, insotita de otalgie(durere), pocnituri in ureche in timpul masticatiei, hipoacuzie variabila, febra, agitatie.

Tratamentul se adreseaza in primul rind rinofaringitei: decongestionante nazale, antialergice, antiinflamatoare si antialgice per-os.

Dupa episodul acut se practica, dupa caz, adenoidectomie , rezectie sept nasal , mucotomie, etc.

 Otita medie acuta: reprezinta inflamatia acuta a mucoasei urechii medii, indiferent de etiologie sau patogeneza.

Forme clinice:  congestiva , catarala, supurata .

Simptomatologia este variata in functie de faza evolutiva a otitei: hipoacuzie , autofonie durere intense, pulsatila , febra, stare generala alterata, astenie, inapetenta, agitatie.

Dr.Mirela TurcuEvolutie:- forma catarala se poate vindeca si fara tratament in 1-3 saptamini, dar se poate transforma in forma supurata, forma ce poate dura de la citeva zile la citeva saptamani si se poate complica in 9-10% din cazuri( otomastoidita acuta, paralizie faciala, labirintita acuta, meningita, encefalita, etc.)

Tratament medicamentos: antibiotic pt cel putin 10 zile, decongestionante nazale, antiinflamatoare, antalgice , antialergice, vitamine. Tratamentul local: toaleta auriculara zilnica ( aspiratia secretiilor cu ajutorul aspiratorului medical si a instrumentarului otologic , spalarea CAE), de catre medicul orl. Urechea trebuie lasata libera.

Cand membrana timpanica este foarte bombata, febra persista iar durerile sunt foarte mari sub un tratament corect, sau daca apar complicatii, atunci se practica incizia timpanului pentru a se evacua colectia din urechea medie. Pentru prevenirea recidivelor se va realiza inlaturarea tuturor cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana.

 

Pentru programari consultatii

Otita acuta tratament 

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

Tel 0761640626

 

otita tratament

[/vc_column_text]

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult