Otita acuta 

Exista mai multe tipuri de otita acuta:  externa ,  medie , etc. Diagnosticul si conduita terapeutica ( otita acuta tratament ) se stabilesc in momentul consultatiei la clinica noastra din Bucuresti.

Otita acuta externa difuza

Reprezinta inflamatia dezvoltata la nivelul tegumentului conductului auditiv extern, de etiologie infectioasa, eczematiforma sau seboreica

Factorii favorizanti sunt:

 • umezeala (umiditate crescuta, inot, transpiratie)
 • introducerea in CAE a unor obiecte straine(betigase, proteze auditive, dopuri)
 • traumatismele locale
 • diabet zaharat
 • stari de imunodeficienta
 • scaderea de secretie ceruminoasa( mai ales la cei care isi curata excesiv CAE)
 • retentia de detritusuri epidermice
 • boli cronice dermatologice: acnee, psoriazis, eczema, dermatita seboreica

Simptomatologia consta in:

 • otalgie intensa(durere), mai ales nocturna,
 • otoree(secretie),
 • hipoacuzia(surditatea) infundarea urechii.

otita acuta tratamentLa consultul ORL se observa  tumefactia conductului auditiv, durere la tractiunea pavilionului auricular si presiunea pe tragus , secretie purulenta, adenopatie satelita. Este necesara si efectuarea unei  audiograme sau chiar un examen videoendoscopic otic.

 

Otita acuta tratament

Otita externa usoara poate avea o evolutie autolimitata, asfel incit renuntarea pentru citeva zile la inot sau spalatul parului, la folosirea de betigase auriculare poate duce la vindecare. Autotratamentul este foarte periculos pentru ca membrana timpanica poate fi perforata si se poate ajunge la o otita medie.

Tratamentul este de obicei local, practicindu-se zilnic toaleta CAE de catre medicul specialist ORL cu aspirarea secretiilor cu ajutorul aspiratorului medical si a instrumentarului otologic, instilatii cu solutii antiinflamatoare, antiseptice, antiedematoase, urmate de aplicarea unei mese de tifon peste care se instileaza diferite solutii, timp de mai multe zile.

Aceste solutii auriculare pot contine substante antibiotice, antifungice, cortizonice sau substantece modifica ph-ul local. Aceste manevre medicale , desi usor dureroase, nu necesita anestezie.

Pe cale generala se administreaza antialgice si antiinflamatorii, iar daca apare febra sau simptomatologia nu se amelioreza se instituie tratament antibiotic pe cale generala. Odata vindecata otita externa , conductul auditiv extern isi reia singur functia de autocuratare.

otita externaProfilaxia otitei externe 

 • eliminarea factorilor favorizanti ( nu se introduce nimic in ureche, dupa baie/inot uscarea CAE cu ajutorul feonului, evitarea inotului sau spalatului parului daca apar simptome de otita externa)
 • administrarea de vaccin antistafilococic,
 • tratarea starilor de imunodeficienta, etc.

Prognosticul otitei externe este bun, otita externa raspunzind bine la tratament; in lipsa tratamentului pot apare complicatii ( mai ales la cei cu diabet zaharat, stare de imunodeficienta).

 

 Furunculul de conduct auditiv extern 

Este o forma localizata de otita externa acuta ce consta in dezvoltarea unei infectii la nivelul foliculilor pilosi de la nivelul conductului auditiv extern.

De obicei este o infectie stafilococica.

Simptomatologia: durere(otalgie), secretie (otoree), stenoza CAE, adenopatie satelita.

Tratamentulfurunculului de conduct auditiv extern consta in aplicatii locale  zilnice de solutii slab alcoolizate, rivanol, burrow de catre medicul specialist ORL. Tratamentul se completeaza cu administrarea de antalgice;antiinflamatoare; antibiotice sistemice.

Daca exista recidive frecvente se recomanda vaccin antistafilococic tipizat sau autovaccin.

 

Otomicoza 

Otita externa micotica reprezinta o infectie a tegumentului CAE produsa de fungiExista o serie de factori favorizanti: caldura, patrunderea apei in conduct, absenta cerumenului, dopul epidermic, diabet zaharat, factori hormonali, stari imunosupresive, prezenta unei infectii bacteriene la nivelul CAE,cavitate de evidare, purtarea unei proteze auditive.

Simptomatologia otitei externe micotice:

 • prurit ( senzatia de mancarime locala ),
 • senzatie de plenitudine auriculara ,
 •  hipoacuzie usoara ,
 • uneori otalgie.

La examenul otoscopic si otomicroscopic se observa la nivelul conductului auditiv extern depozite alb-gri sau negre, uneori cu aspect de sugativa.

Otita acuta tratament

clinica orlTratamentul otitei externe micotice este local constind in toaletarea CAE prin aspiratii auriculare zilnice sub control otomicroscopic si aplicarea la nivelul conductului a unor  mese cu alcool boricat, sol. iodate sau antimicotice, mese ce sunt schimbate zilnic de catre medicul ORL-ist. Tratamentul va dura cel putin doua saptamini pentru evitarea recidivelor.

 

Patologia inflamatorie a urechii medii

Otita medie seroasa acuta  

Reprezinta  o inflamatie acuta a mucoasei urechii medii cu o  evolutie sub 2-3 luni, de obicei citeva zile. Simptomatologie: in conditiile unei rinofaringite acute apare senzatia de presiune in ureche, insotita de otalgie(durere), pocnituri in ureche in timpul masticatiei, hipoacuzie variabila, febra, agitatie.

Tratamentul se adreseaza in primul rind rinofaringitei: decongestionante nazale, antialergice, antiinflamatoare si antialgice per-os.

Dupa episodul acut se practica, dupa caz, adenoidectomie , rezectie sept nasal , mucotomie, etc.

 Otita medie acuta: reprezinta inflamatia acuta a mucoasei urechii medii, indiferent de etiologie sau patogeneza.

Forme clinice:  congestiva , catarala, supurata .

Simptomatologia este variata in functie de faza evolutiva a otitei: hipoacuzie , autofonie durere intense, pulsatila , febra, stare generala alterata, astenie, inapetenta, agitatie.

Dr.Mirela TurcuEvolutie:- forma catarala se poate vindeca si fara tratament in 1-3 saptamini, dar se poate transforma in forma supurata, forma ce poate dura de la citeva zile la citeva saptamini si se poate complica in 9-10% din cazuri( otomastoidita acuta, paralizie faciala, labirintita acuta, meningita, encefalita, etc.)

Tratament medicamentos: antibiotic pt cel putin 10 zile, decongestionante nazale, antiinflamatoare, antalgice , antialergice, vitamine. Tratamentul local: toaleta auriculara zilnica ( aspiratia secretiilor cu ajutorul aspiratorului medical si a instrumentarului otologic , spalarea CAE), de catre medicul orl. Urechea trebuie lasata libera. Cand membrana timpanica este foarte bombata, febra persista iar durerile sunt foarte mari sub un tratament corect, sau daca apar complicatii, atunci se practica incizia timpanului pentru a se evacua colectia din urechea medie. Pentru prevenirea recidivelor se va realiza inlaturarea tuturor cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana.[/vc_column_text][/vc_column]

otita acuta

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult

[/vc_row]