Otita cronica. Tratament otita cronica. Clinica privata orl otita cronica , tratament otita cronica. Clinica ORL Bucuresti .

 Otita cronica.

Otita medie supurata cronica  reprezinta o inflamatie cronica, evolutiva, activa a mucoperiostului urechii medii care este caracterizata de prezenta unei perforatii a membranei timpanice.

Otita medie supurata cronica se clasifica in:

 • otita medie supurata cronica simpla
 • otita medie supurata cronica propriu-zisa (osteitica; polipoasa; colesteatomatoasa)
 • Simptomatologia otitei medii supurate cronice propriu-zise:
  • otoree mucoasa sau purulenta, fetida, recidivanta;
  • hipoacuzie;
  • uneori ameteli.

otita cronicaLa examenul local medicul specialist ORL observa: otoree purulenta,fetida, perforatie timpanala de forma si dimensiune variabila

Pentru stabilirea diagnosticului sint necesare o serie deinvestigatii, si anume: examenul bacteriologic al secretiei otice, examinare otomicroscopica , radiografii de mastoida in diferite incidente (Schuller, Stenvers), tomografie computerizata craniocerebrala cu substanta de contrast, RMN craniocerebral

Tratamentul otitei medii supurate cronice:

 • Tratamentul medical local consta in aspiratii zilnice auriculare, pulverizare de acid boric, instilatii de solutii antibiotice sau antimicotice; chiuretarea si cauterizarea granulatiilor, polipilor.
 • Tratamentul general se face cu antibiotic dupa antibiograma, timp de 10-14 zile, dezobstruante nazo-faringiene , antiinflamatoare, mucolitice.
 • Tratamentul chirurgical in otita medie cronica supurata consta in diferite tehnici de antro-adito-atico-mastoidectomii cu timpanoplastie intr-o etapa ulterioara

Uneori, datorita auzului scazut, este necesara protezarea auditiva dupa efectuarea audiogramei.

Otoscleroza

Otoscleroza  este o afectiune specifica omului, mai frecventa la femei si la rasa alba.

Otoscleroza este o boala cu transmitere genetica ce consta in aparitia unor modificari osoase la nivelul capsulei otice. Aceste modificari osoase determina blocarea articulatiei dintre scarita si urechea interna cu anchiloza lantului osicular din urechea medie. Acest lucru duce la hipoacuzie si in timp chiar la pierderea completa a auzului.

Simptomatologia otosclerozei are debut lent, progresiv cu hipoacuzie unilaterala sau bilaterala, acufene, senzatia de plenitudine auriculara, iritabilitate, logoree.

La consultul ORL  se observa timpanul de aspect normal, conduct auditiv curat, fara secretii.

Examenul acumetric instrumental arata hipoacuzie de transmisie.

Audiograma tonala arata hipoacuzie de transmisie, rareori hipoacuzie neurosenzoriala in forma de tip Manasse; impedansmetria arata curba de tip A, cu reflex stapedian absent.

Tratamentul otosclerozei

Tratamentul otosclerozei poate fi medical sau chirurgical.

Tratamentul medical consta in administrarea de fluorura de sodiu, vitamina B1, B6.

Tratamentul chirurgical are drept scop refacerea mobilitatii lantului osicular.

Exista mai multe tipuri de interventie chirurgicala, in functie de cit de avansate sint leziunile de otoscleroza; de aceea alegerea tipului de interventie se va face strict intraoperator.

Operatia trebuie precedata de tratamentul tuturor afectiunilor rinosinusale si rinofaringiene (rinita cronica, deviatie sept nazal, polipoza nazala, sinuzita cronica,etc).

Daca interventia chirurgicala nu se poate face ( refuzul pacientului, pacientul lucreaza in mediu cu zgomot, surditate neurosenzoriala, boli asociate ce contraindica interventia, etc.) iar auzul nu este satisfacator, se indica protezarea  auditiva.

Pentru detalii si programari consultatii ORL: Clinica Zone Medical ESTET

TEL: 0761640626 sau 0213340080

www.clinicaestet.ro

Tel: 021.334.00.80 /  0761.640.626

otita cronica

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult