Otita cronica

 Se considera ca otita cronica este inflamatia urechii medii cu evolutie mai lunga de trei luni si necesita atitudine terapeutica complexa ( otita cronica tratament).

otita cronica tratamentOtita medie supurata cronica reprezinta o inflamatie cronica, evolutiva, activa a mucoperiostului urechii medii care este caracterizata de prezenta unei perforatii a membranei timpanice.

Diagnosticul si tratamentul se stabilesc in urma consultatiei ORL de la clinica noastra din Bucuresti.

Otita medie supurata cronica se clasifica in:

 • forma supurata cronica simpla
 • forma supurata cronica propriu-zisa (osteitica; polipoasa; colesteatomatoasa)
 • Simptomatologia otitei medii supurate cronice propriu-zise:
  • otoree mucoasa sau purulenta, fetida, recidivanta;
  • hipoacuzie;
  • uneori ameteli.

otita cronica tratamentLa examenul local medicul specialist ORL observa: otoree purulenta,fetida, perforatie timpanala de forma si dimensiune variabila. Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare o serie deinvestigatii si anume: examenul bacteriologic al secretiei otice, examinare otomicroscopica , radiografii de mastoida in diferite incidente (Schuller, Stenvers), tomografie computerizata craniocerebrala cu substanta de contrast, RMN craniocerebral

Otita Cronica  Tratament

 • Tratamentul medical local consta in aspiratii zilnice auriculare, pulverizare de acid boric, instilatii de solutii antibiotice sau antimicotice; chiuretarea si cauterizarea granulatiilor, polipilor.
 • Tratamentul general se face cu antibiotic dupa antibiograma, timp de 10-14 zile, dezobstruante nazo-faringiene , antiinflamatoare, mucolitice.
 • Tratamentul chirurgical  consta in diferite tehnici de antro-adito-atico-mastoidectomii cu timpanoplastie intr-o etapa ulterioara

Uneori, datorita auzului scazut, este necesara protezarea auditiva dupa efectuarea audiogramei.

Otomastoidita cronica

Otomastoidita cronică reprezintă o afecțiune inflamatorie a celulelor mastoidiene, cu durată mai mare de trei luni. Constă în leziuni osteitice, osteonecroză septică, prezența de granuloame inflamatorii sau a unei hiperplazii inflamatorii difuze sau colesteatom care otomastoidita cronicainteresează regiunea antromastoidiană. Colesteatomul urechii se caracterizează prin prezența în cavitățile otomastoidiene a unei mase alb-sidefii, inițial bine delimitată,,de etiologie incertă.

Progresia naturală a bolii colesteatomatoase este spre distrucția structurilor anatomice de vecinătate și suprainfectare. Otomastoidita supurata cronica poate fi o complicatie a unei otite medii supurate, sau o cronicizare a unei otomastoidite acute.

Raporturile anatomice strânse ale urechii medii cu structuri nobile predispun, în cazul unor infecții, la apariția unor complicații severe, cu potențial letal. Cele mai frecvente căi de răspândire a infecției sunt comunicările naturale, cum ar fi cea cu urechea internă, sau căi noi, cauzate de leziunile osteonecrotice sau tromboflebitice.

Complicațiile otomastoiditei pot fi:

 • Intratemporale – paralizie facială, labirintită, petrozită, tromboflebită sinus sigmoid.
 • Extratemporale – abces subperiostal, fistulizare retroauriculară, transmeatală, la apexul mastoidian – Mouret, temporozigomatic.
 • Intracraniene: meningite, abcese.
 • Generale: septicemia otogenă

Simptomatologia otomastoiditei este otoree fetida, scaderea progresiva a auzului, otalgie cand se reacutizeaza, prurit daca exista o suprainfectie fungica, ameteli. Hipoacuzia este moderata si uneori sesizata de bolnav chiar daca evolutia bolii dateaza din copilarie si acesta s-a obisnuit cu un auz diminuat.

Istoricul bolii trebuie sa contina date asupra modului de aparitie a bolii si asupra tratamentelor urmate. Debutul brusc,cu dureri auriculare vii si febra ridicata aparute la un pacient cu otoree cronica inseamna o reincalzire a procesului supurativ sau aparitia unei complicatii grave. În cazul reincalzirii sau a unei complicatii poate aparea febra ridicata, hemicranie, exacerbarea durerii prin apasarea profunda a regiunii mastoidiene, stare generala alterata.

Antecedentele personale au o importanta deosebita, deoarece conditiile de lucru, de mediu, starea sociala, starea generala si locala a organismului influenteaza si explica,de multe ori, aparitia afectiunii otice.

La examinarea otomicroscopica colesteatomul se prezinta sub forma unor lamele sidefii stralucitoare, ce apar in secretia otica sau poate tapeta peretii casei (in special atical).

Forme clinice de colesteatom:

– colesteatom primitiv sau congenital;

– colesteatom primar;

– colesteatom inclus intr-o malformatie congenitala a urechi;

– colesteatom posttraumatic;

– colesteatomul copilului;

– colesteatomul conductului auditiv extern;

– colesteatom intratimpanic;

– colesteatom cu timpan normal.

– colesteatom recidicant/rezidual

otita cronicaBoala are o slaba tendinta de vindecare spontana. Prognosticul mastoiditei supurate cronice nu este favorabil.

Profilaxia otomastoiditei cronice supurate se refera la:

– tratamentul complet al otitei medii acute supurate;

– tratarea corecta si completa a otitei medii cronice simple (inclusiv etapa chirurgicala);

– tratamentul complet al otomastoiditei acute;

– tratamentul precoce si corect al perforatiilor posttraumatice infectate.

Tratamentul curativ al otomastoiditei supurate cronice, consta in inlaturarea pe cale operatorie a procesului osteitic otomastoidian, asigurarea unui drenaj eficient, evitarea complicatiilor, posibilitatea unui abord terapeutic local. Interventia care se face poarta numele de evidare petromastoidiana.

Pentru detalii si programari consultatii ORL: Clinica Zone Medical ESTET

Otita cronica tratament

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

www.clinicaestet.ro

Tel: 021.334.00.80 /  0761.640.626

otita cronica

[/vc_column_text]

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult