Otita Externa

Otita externa este o afectiune a urechii externe ce necesita un tratament individualizat si specific ( tratament otita externa).

Otita externa difuza

Reprezinta inflamatia dezvoltata la nivelul tegumentului conductului auditiv extern, de etiologie infectioasa, eczematiforma sau seboreica

Factorii favorizanti :

      Dr. Mirela Turcu  umezeala (umiditate crescuta, inot, transpiratie)

 • introducerea in CAE a unor obiecte straine(betigase, proteze auditive, dopuri)
 • traumatismele locale
 • diabet zaharat
 • stari de imunodeficienta
 • scaderea de secretie ceruminoasa( mai ales la cei care isi curata excesiv CAE)
 • retentia de detritusuri epidermice
 • boli cronice dermatologice: acnee, psoriazis, eczema, dermatita seboreica

Simptomatologia consta in:

 • otalgie intensa(durere), mai ales nocturna,
 • otoree(secretie),
 • hipoacuzia(surditatea) infundarea urechii.

tratament otita externaLa consultul ORL se observa  tumefactia conductului auditiv, durere la tractiunea pavilionului auricular si presiunea pe tragus , secretie purulenta, adenopatie satelita. Este necesara si efectuarea unei  audiograme sau chiar un examen videoendoscopic otic.

 Otita externa tratament

Forma usoara poate avea o evolutie autolimitata, astfel incat renuntarea pentru citeva zile la inot sau spalatul parului, la folosirea de betigase auriculare poate duce la vindecare.

Autotratamentul este foarte periculos pentru ca membrana timpanica poate fi perforata si se poate ajunge la o otita medie. Tratamentul este de obicei local, practicindu-se zilnic toaleta CAE de catre medicul specialist ORL cu aspirarea secretiilor cu ajutorul aspiratorului medical si a instrumentarului otologic, instilatii cu solutii antiinflamatoare, antiseptice, antiedematoase, urmate de aplicarea unei mese de tifon peste care se instileaza diferite solutii, timp de mai multe zile.

Aceste solutii auriculare pot contine substante antibiotice, antifungice, cortizonice sau substantece modifica ph-ul local. Aceste manevre medicale , desi usor dureroase, nu necesita anestezie.

Pe cale generala se administreaza antialgice si antiinflamatorii, iar daca apare febra sau simptomatologia nu se amelioreza se instituie tratament antibiotic pe cale generala. Odata vindecata , conductul auditiv extern isi reia singur functia de autocuratare.

Este foarte importanta profilaxia otitei externe :

 • eliminarea factorilor favorizanti ( nu se introduce nimic in ureche, dupa baie/inot uscarea CAE cu ajutorul feonului, evitarea inotului sau spalatului parului daca apar simptome de otita externa)
 • administrarea de vaccin antistafilococic,
 • tratarea starilor de imunodeficienta, etc.

Prognosticul este bun, raspunde bine la tratament. In lipsa tratamentului pot apare complicatii ( mai ales la cei cu diabet zaharat, stare de imunodeficienta).

Furunculul conductului auditiv extern 

Este forma localizata determinata de obicei de o infectie stafilococica.

Simptomatologia este reprezentata de durere, secretii otice , stenoza  si adenopatie.

Tratamentul este local ( antiseptice locale, rivanol) asociat sau nu cu tratament general ( antiinflamatorii , antialgice , antibiotice). In anumite situatii se poate recomanda si efectuarea unui vaccin antistafilococic.

Otomicoza 

Reprezinta infectia tegumentului conductului auditiv extern produsa de fungi. In aceasta afectiune sunt incriminati mai multi factori favorizanti: diabet zaharat, caldura, umezeala, proteze auditive, infectii bacteriene locale, stari imunodepresive , absenta cerumenului.

Simptomatologie:

 • prurit 
 • disconfort local
 •  hipoacuzie
 • durere locala

otita externa tratamentLa examenul otoscopic si otomicroscopic se observa la nivelul conductului auditiv extern depozite alb-gri sau negre, uneori cu aspect de sugativa.

Tratamentul este local constind in toaletarea CAE prin aspiratii auriculare zilnice sub control otomicroscopic si aplicarea la nivelul conductului a unor  mese cu alcool boricat, sol. iodate sau antimicotice, mese ce sunt schimbate zilnic de catre medicul ORList.

Tratamentul va dura cel putin doua saptamini pentru evitarea recidivelor.

Pentru programari consultatii contactati:

Clinica Zone Medical Estet

Tel 0213340080 sau 0761640626

www.clinicaestet.ro

otita externa tratament

[/vc_column_text]

facebook

Zone Medical ESTET

Clinica ORL- Zone Medical Estet din Bucuresti este coordonata de Dr. Mirela Turcu , medic specialist otorinolaringologie, membra a societatii nationale de ORL si a societatii nationale de rinologie. Clinica Zone Medical Estet este o clinica privata de ORL si Chirurgie Plastica aflata in sectorul 4 al capitalei ( Berceni ) intr-un cartier de vile linistit. Clinica ORL este dotata cu o unitate ORL de ultima generatie, audiometru , videofibroscop.

Afla mai mult