16 apr. 2024

otita acutaA sosit sezonul rece si, pe langa frig, ploaie si vant a crescut riscul contactarii unor afectiuni caracteristice acestui sezon, cum ar fi: rinita acuta, faringita acuta, sinuzita acuta, amigdalita acuta, laringita acuta, otita acuta. Schimbarile bruste de temperatura cu dimineti friguroase si umezeala creeaza conditii pentru contactarea infectiilor acute de cai respiratorii superioare.

Sezonul rece aduce cu sine o serie de provocări pentru sănătatea noastră, în special afecțiuni ale aparatului otorinolaringologic (ORL). În acest context, este esențial să ne adresăm unui specialist în cazul în care apar simptome precum dureri de gât, nas înfundat sau infecții ale urechii. Clinica ORL București Sector 4 este recunoscută pentru profesionalismul cu care tratează astfel de afecțiuni, în special datorită experienței acumulate de către medicii săi de-a lungul anilor. O abordare promptă și corectă poate preveni complicațiile care pot să apar dacă astfel de simptome sunt neglijate.

Dr. Mirela Turcu, specialistul clinicii din sectorul 4, subliniază importanța diagnosticării precise și a tratamentelor personalizate, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Accentul pus pe prevenție și pe protocolul terapeutic adaptat fiecărei afecțiuni ORL în parte asigură o recuperare mai rapidă și efecte pe termen lung. De exemplu, în tratamentul răcelilor comune, Dr. Turcu recomandă repaus, hidratare corespunzătoare și, dacă este cazul, tratamente adaptate simptomelor specifice, cum ar fi decongestionante nazale sau analgezice.

În plus, atenția acordată de clinică ultimelor inovații din domeniul otolaringologiei înseamnă că pacienții se pot bucura de terapii avansate și a unei game largi de servicii. De la consultanțe de specialitate, audiometrii pentru evaluarea auzului până la intervenții chirurgicale de mică sau mare complexitate, pacienții clinicii ORL București Sector 4 beneficiază de îngrijire de înaltă calitate într-un mediu profesionist și confortabil. Prin urmare, dacă te confrunți cu simptome ORL în sezonul rece, este recomandat să soliciți sfatul unui specialist precum Dr. Mirela Turcu.

Pe masura ce vremea se raceste inchidem ferestrele si avem tendinta sa stam mai mult in interior, copii nu mai ies la joaca afara. In spatiile inchise, prost ventilate, virusurile se raspandesc mai usor. Aceste infectii acute de cai respiratorii superioare sunt de regula infectii virale cu risc de contagiozitate. Virusurile se raspandesc usor prin aer (tuse, stranut) mai ales in spatiile mici, inchise si neaerisite. Riscul de a contaacta afectiuni respiratorii creste foarte mult.

Cea mai frecventa afectiune ORL intalnita in sezonul rece este rinita acuta. Rinita acuta se manifesta prin infundarea nasului, secretii nazale, dureri de cap, stranut, uneori febra. Tratamentul este simptomatic, rareori fiind necesara administrare ade antibiotice. Foarte importanta este reluarea respiratiei nazale, aceasta fiind foarte importanta in functionarea normala a organismului. In cazul unei respiratii nazale defectuase se pot dezvolta complicatii: sinuzite, faringite, otite.

Dupa o rinita acuta se poate dezvolta si o sinuzita acuta. Pe langa simptomatologia rinitei acute mai apar: secretii nazale purulente, dureri de cap pulsatile, febra, stare generala alterata. In acest caz este nevoie de un consult ORL pentru diagnosticarea si administrarea unui tratament corect.

sinuzitaO alta afectiune intalnita frecvent in anotimpul rece este laringita acuta. Laringita se manifesta prin raguseala, senzatie de corp strain in gat, tuse uscata sau productiva, stare generala proasta uneori chiar greutate in respiratie ( dispnee).

In caz de laringita se impune repaus vocal total timp de cateva zile, medicatie simptomatica, inhalatii, dezinfectante locale. Se vor evita alimentele iritante , tutunul si alcoolul.

Trebuie stiut ca laringita acuta este mai grava la copilul mic datorita faptului ca laringele copilului este mai ingust decat la adult, iar mucoasa laringelui este mult mai laxa. De aceea la primele semne de raguseala, tuse seaca latratoare, respiratie ingreunata, parintii trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul ORL.

O patologie frecventă în sezonul rece o reprezintă otita medie acută. Otita acuta apare mai frecvent la copii, in general  dupa o rinofaringita. Otita medie acuta se manifesta prin durere la nivelul urechii (otalgie), scaderea auzului, uneori febra, secretie otica.

Insa, uneori, simptomele pot fi insesizabile (mai ales la copii care nu pot sa descrie simptomatologia). De aceea este recomandat consultul ORL pentru tratamentul corect al acestor afectiuni. Daca sunt tratate prin automedicatie otitele se pot complica (otita cronica, otomastoidita, pierdere auzului, infectii cerebrale, etc).

Nu ezitati sa solicitati o consultatie de specialitate la:

Dr. Mirela Turcu la Clinica Zone Medical Estet din Bucuresti, sectorul 4

www.clinicaestet.ro

Tel 0213340080 , 0761640626