31 oct. 2020

In sezonul rece se inmultesc  virozele respiratorii, iar parintii intra in alerta din aceasta cauza. Este ,insa, normal ca un copil sa prezinte ,in medie , 6-7 episoade de raceala in fiecare an.

copii orlTrebuie stiut ca sistemul imunitar al copiilor este in curs de formare, astfel incat ei sunt  vulnerabili la infectii.Totodata transmiterea bacteriilor si virusurilor este usurata de prezenta in colectivitate( spatii mici, inchise cu grupuri mari de persoane).Desi, in general, afectiunile din sfera ORL la copii sunt usoare, ele trebuie tratate corespunzator, deoarece pot evolua imprevizibil, iar complicatiile apar frecvent si destul de repede.

Printre cele mai frecvente afectiuni ORL la copii  sunt rinofaringita acuta si adenoidita acuta. Acestea au debut brusc cu obstructie nazala, respiratie orala, rinoree mucopurulenta,stare generala proasta, febra sau subfrebilitate, cefalee, scaderea poftei de mancare .Cel mai frecvent rinofaringitele sunt de cauza virala, astfel incat tratamentul este simptomatic cu dezobstructia foselor nazale, antitermice, antiinflamatorii, aerosoli, hidratarea corecta a copilului.Tratamentul antibiotic se prescrie numai in cazul suprainfectarii bacteriene. Desi relativ usoare , aceste afectiuni trebuie tratate , deoarece in lipsa tratamentului se pot complica cu sinuzita, otita medie,etc.

amigdalita cronicaO alta afectiune ORL des intalnita la copii este amigdalita acuta pultacee. Copilul se plange de dureri de gat, accentuate la inghitire, febra, tuse seaca, oboseala, lipsa poftei de mancare,sialoree, marirea ganglionilor de la nivelul gatului. Amigdalele palatine sunt marite de volum, congestive, acoperite de puncte albe de puroi. .Trebuie stiut ca amigdalita acuta pultacee poate evolua  spre complicatii: otite, sinuzite, flegmon amigdalian, complicatii cardiace, articulare, renale. Tratamentul consta in administrarea de antiinflamatorii , antitermice, antibiotic cu spectru larg, antiseptice faringiene, hidratare , vitamine. Este foarte important sa diferentiem o amigdalita virala de una streptococica. In formele virale nu se recomanda administrarea de antibiotic, astfel incat este inutila  administrarea lor in aceste cazuri.

Laringita acuta este o afectiune ORL relativ frecventa la copii, mai ales la sugari si copiii mici. Apare de obicei dupa o alta infectie de cai respiratorii ( adenoidita, amigdalita acuta)  cu febra, stare de agitatie, voce ragusita, tuse iritativa, dispnee inspiratorie(greutate in respiratie), cianoza. Fiind o urgenta medicala, este important prezentarea cat mai rapida la medic inca de la primele simptome cu instituirea tratamentului specific.

Otita medie acuta este o alta afectiune din sfera ORL intalnita la copii. Aceasta afectiune apare  dupa o rinofaringita , adenoidita acuta sau cronica. Umezeala, temperatura scazuta sau schimbarile de temperatura, imunitatea scazuta , alergiile sunt factori favorizanti. Copilul prezinta durere intensa la nivelul urechii (otalgia), hipoacuzie, febra, senzatia de presiune auriculara, agitatie. Tratamentul este medicamentos cu urmarirea dezobstructiei nazale, antibiotic, antitermice, antialgice, antiinflamatorii , aerosoli pentru o perioada de 10-14 zile. Copilul trebuie reevaluat la cateva zile de la inceperea tratamentului. Nu trebuie uitat tratamentul factorilor favorizanti locali: adenoidita cronica , amigdalita cronica, rinosinuzita.

Pentru informatii suplimentare si programari consultatii ORL:

Dr.Mirela Turcu

Medic specialist ORL

Clinica Zone Medical Estet

Bucuresti

Tel 0213340080 , 0761640626

www.orl-bucuresti.ro

www.clinicaestet.ro

www.chirurgie-estet.ro