04 oct. 2022

Otita la Copii 

Cea mai frecventa forma de otita la copii este otita medie seroasa. In sezonul rece se inmultesc  virozele respiratorii  iar parintii intra in alerta din aceasta cauza. Este  normal ca un copil sa prezinte cateva episoade de raceala in fiecare an.

Dr. Mirela Turcu

otita copii

Sistemul imunitar al copiilor este in curs de formare, astfel incat ei sunt  vulnerabili la infectii, iar transmiterea bacteriilor si virusurilor este usurata de prezenta in colectivitate (spatii mici, inchise cu grupuri mari de persoane).

Desi, in general, afectiunile din sfera ORL la copii sunt usoare, ele trebuie tratate corespunzator, deoarece pot evolua imprevizibil, iar complicatiile apar frecvent si destul de repede.

Una din cele mai frecvente si serioase  afectiuni ORL intalnite in aceasta perioada este otita medie seroasa. Frecventa cea mai mare este intre 2 si 6 ani.

Otita la copii – Tratament

Este o inflamatie a mucoasei urechii medii (cavitatea timpanica). In cavitatea timpanica, (unde trebuie sa fie aer in mod normal) se acumuleaza lichid.

Otita medie seroasă apare în principal din cauza unei proaste aerari a urechii medii prin trompa lui Eustachio. Trompa lui Eustachio este un canal ce leagă urechea medie de spatele nasului și care are ca rol egalizarea presiunii din urechea medie cu presiunea atmosferică.

De asemenea, pe această cale sunt eliminate secrețiile din urechea medie. Astfel, buna funcționare a trompei este strâns legată de buna funcționare a nasului și de integritatea rinofaringelui . Copiii nu stiu sa-si sufle nasul si atunci in viroze, secretiile din nas se aduna in spatele nasului si in vegetatiile adenoide si apoi intra in trompa lui Eustachio si in cavitatea timpatica si se aduna acolo.

Simptome

otita la copii

In ceea ce priveste simptomatologia, otita seroasa se manifesta prin

  • durere auriculara (otalgia),
  • scaderea auzului(hipoacuzia),
  • lipsa atentiei,
  • febra,
  •  

 Apar in general pe fondul unei raceli preexistente (rinofaringita, adenoidita) cu nas infundat si secretii nazale mucopurulente.

Otalgia (durerea auriculara) apare de obicei noaptea, trezind copilul din somn. De obicei parintii administreaza un antialgic, iar durerea cedeaza, parintii crezand ca asta a fost tot. In cateva zile apare hipoacuzia si parintii constata ca trebuie sa vorbeasca mai tare cu copilul, ca da sonorul mai tare la TV, telefon, tableta. In acest moment parintii solicita un consult medical. Diagnosticul e dificil de stabilit de către medicul de familie sau pediatru și necesită examinarea timpanului de către specialistul ORL cu ajutorul otoscopului, a endoscopiei otice,  si a timpanogramei.

Este important ca parintii sa consulte medicul ORL-ist de la inceputul inflamatiei de cai respiratorii superioare si mai ales sa nu inceapa automedicatia.

Consultatia ORL cuprinde o anamneza completa si detaliata a pacientului cu intrebari tinta, in scopul de a ne orienta catre un diagnostic. Deasemenea, se efectueaza un examen clinic orl si interpretarea analizelor si investigatiilor recomandate de medicul ORL-ist.

La sfarsitul consultatiei se precizeaza recomandarile medicale si prescriptia tratamentului ce trebuie urmat de catre pacient, sau recomandarile chirurgicale acolo unde este cazul.

La examenul ORL, medicul poate observa o membrana timpanica retractata, usor congetiva, fara repere luminoase, iar prin transparenta lui se poate observa prezenta lichidului in urechea medie cu sau fara bule de aer.

Timpanograma ne arata curba de tip B, iar audiograma o scadere de auz de aproximativ 20-30dB.

Initial tratamentul este medicamentos si urmareste reluarea functiei trompei lui Eustachio prin dezobstructia nasului si repermeabilizarea foselor nazale. Se administreaza decongestionante nazale de tipul picaturilor sau spray-urilor nazale, antiinflamatoare, secretolitice, antialergice. Daca nu raspunde la tratament dupa cateva zile se administreaza si antibiotic. Se recomanda de asemenea exercitii de gimnastica tubara.

O otita medie seroasa care se prelungeste mai mult de 2-3 luni se transforma in otita seroasa cronica.

Tratamentul chirurgical

Se aplica in cazurile in care  tratamentul medicamentos nu da rezultate si lichidul nu dispare dupa 4-6 luni. Se practica incizia membranei timpanice cu aspirarea lichidului din urechea medie si aplicarea unui aerator transtimpanal cu rol in ventilarea urechii.

In unele cazuri, tratamentul chirurgical cuprinde si adenoidectomia (“operatia de polipi”), vegetatiile adenoide fiind o cauza a otitelor seroase recidivante.

 Dr. Mirela Turcu 

Medic specialist ORL

 Clinica Zone Medical Estet  Bucuresti

Otita la copii

www.orl-bucuresti.ro

Tel 0213340080 , 0761640626