20 nov. 2022

Oricat de mult te-ai stradui sa ai grija de sistemul tau imunitar, uneori factorii de mediu sau stilul de viata nu iti mai permit sa fii la fel de atent in fiecare secunda si te poti „alege” cu o rinita. Astfel poti sa te imbolnavesti usor la orice schimbare a ritmului cu care ai fost obisnuit. Din acest motiv si nu numai, foarte multe persoane se confrunta cu rinita, fie din cauza temperaturilor scazute, fie din cauza unui sistem imunitar slabit.

Rinita cronica

se defineste ca fiind o inflamatie cronica la nivelul mucoasei nazale, care provoaca stari de oboseala, cefalee si rinoree muco-purulenta.  Pacientii se simt epuizati si au frisoane, stranuta des, le curge nasul foarte mult si uneori lacrimeaza.

Rinita cronica apare cel mai adesea in timpul iernii si se caracterizeaza printr-un sindrom de obstructie nazala si prin rinoree, iar edemul este atenuat la aplicarea de vasoconstrictoare. Pacientul va prezenta senzatii de uscaciune a mucoasei nazale si va sforai noaptea.

Rinita cronica hipertrofica reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale si este asociata cu un nas infundat. Datorita multimii virusurilor care exista in aer, organismul devine victima acestora si se infecteaza. In cazul rinitei, virusii cei mai activi sunt rinovirusuri, adenovirusuri sau mixovirusuri, iar perioada de incubatie va fi de mai putin de 72 de ore.

Rinita cronica reprezinta practic inflamatia cornetelor nazale si mentinerea acestei afectiuni mai mult de 3 luni. Diferenta dintre rinita cronica si cea hipertrofica este faptul ca in cazul al doilea cornetele isi maresc foarte mult volumul ca urmare a acestei inflamatii.

Cornetele nazale, localizate in interiorul nasului, sunt structuri osoase invelite intr-o mucoasa puternic vascularizata. Acestea sunt dispuse pe trei niveluri: cel inferior, mediu si superior si se intind pe partea laterala a nasului. Rolul acestora este de a filtra aerul si de a-l steriliza, iar pe masura ce crestem, se dezvolta din ce in ce mai mult, dilatandu-se atat cat le permit fosele nazale.

Pentru a trata rinita cronica hipertrofica

se vor asana focarele supurative de vecinatate, iar in cazul in care pacientul prezinta faze de hipertrofie ireversibila, atunci se va interveni pe cale chirurgicala. Exista si situatii cand rinita cronica poate fi tratata doar prin vitaminoterapie si prin stimulare imunologica.

In urma unui consult la medicul ORL-ist, se vor nota toate caracteristicile mucoasei nazale si se vor defini pasii urmatori. Uneori rinita apare ca raspuns la factorii de mediu si nu neaparat ca urmare a sensibilitatii organismului. Cu cat stii mai multe despre ceea ce ar putea declansa aceasta afectiune, cu atat vei lua masurile necesare pentru a avea grija de sanatatea ta si pentru a nu te expune la bacterii sau virusuri.

Consultatia ORL cuprinde o anamneza completa si detaliata a pacientului cu intrebari tinta, in scopul de a ne orienta catre un diagnostic. Deasemenea, se efectueaza un examen clinic orl si interpretarea analizelor si investigatiilor recomandate de medicul ORL-ist.

La sfarsitul consultatiei se precizeaza recomandarile medicale si prescriptia tratamentului ce trebuie urmat de catre pacient, sau recomandarile chirurgicale acolo unde este cazul.

In general

Rinita este o afectiune benigna, care trece de la sine dupa maximum doua saptamani. Evolutia didera de la un pacient la altul, insa cu un tratament medicamentos corespunzator organismul isi va reveni. De obicei se administreaza diverse medicamente pentru a reface permeabilitatea nazala. De asemenea, se pot face inhalatii si tratamente cu aerosoli si pulverizatii si se poate insista cu toaleta foselor nazale. In anumite situatii se administreaza si medicamente pentru prevenirea suprainfectiei bacteriene. Pe langa toate acestea, se va recomanda foarte multa odihna, evitarea surmenajului, respectarea unei alimentatii echilibrate si mentinerea regulilor generale de igina. In acest fel organismul se va recupera si va ramane protejat de alte microorganism.

Pentru a afla mai multe despre rinita cronica hipertrofica, te invitam la Clinica ORL Bucuresti, unde Dr. Mirela Turcu si echipa sa de profesionisti te vor sprijini cu toate informatiile necesare.

www.orl-bucuresti.ro