08 nov. 2022

Ce ar fi vara fara mare, strand sau piscina? Aceste locuri sunt foarte frecventate in timpul verii, insa trebuie sa stim ca apa din ele poate reprezenta un pericol, fiind sursa mai multor boli, otita externa fiind una dintre cele mai frecvente.

otita de piscinaApa care intra in conductul auditiv extern mentine crescuta umiditatea locala,astfel incat se creeaza conditii favorizante dezvoltarii germenilor de la nivelul tegumentului conductului auditiv extern sau germenilor din apa.

Numita si “boala inotatorilor “ datorita frecventei mai mari la inotatori , otita acuta externa reprezinta inflamarea tegumentului de la nivelul canalului auditiv extern. Otita acuta externa se manifesta prin durere la nivelul urechii (durerea se accentuaeza la atingerea si apasarea pavilionului auricular), otoree- secretie otica, ureche infundata.

Factorii de risc in otita acuta externa 

  • Inotul

  • Varsta inaintata

  • Diabetul Zaharat

  • Imunodepresia

  • Corp strai la nivelul conductului auditiv extern

  • Proteza auditiva

  • Excesul de cerumen/ dop cerumen 

  • Dermatita seboreica, eczema

  • Teren alergic

  • Traumatismul conductului auditiv extern cu betigasele de urechi

  • Radioterapia;

In situatia in care prezentati simptomatologia descrisa mai sus, este necesara o consultatie ORL pentru diagnosticarea sau excluderea otitei si tratarea corecta a afectiunii. Uneori otita acuta externa se poate asocia si cu alte afectiuni ( otita medie, etc).

Consultatia ORL cuprinde o anamneza completa si detaliata a pacientului cu intrebari tinta, in scopul de a ne orienta catre un diagnostic. Deasemenea, se efectueaza un examen clinic orl si interpretarea analizelor si investigatiilor recomandate de medicul ORL-ist.

La sfarsitul consultatiei se precizeaza recomandarile medicale si prescriptia tratamentului ce trebuie urmat de catre pacient, sau recomandarile chirurgicale acolo unde este cazul.

Tratamentul otitei externe

Afectiunea poate avea o evolutie favorabila daca se renunta la inot pentru cateva zile si la betigasele auriculare. Nu este indicat autotratamentul (mai ales terapiile empirice de genul usturoi, ulei cald ,spirt, bitter suedez ,etc).

In general tratamentul otitei externe este local si consta in aspirarea secretiilor si instilarea de medicamente antiinflamatoare, antibiotice, dezinfectante, antimicotice, etc. Acest tratament se recomanda zilnic in primele zile, apoi se poate face la cateva zile, in functie de evolutie. In anumite cazuri se poate asocia si un tratament general cu antialgice, antiinflamatorii si antibiotice.

Pentru a evita recidiva otitei externe se recomanda profilaxia ei prin eliminarea factorilor favorizanti, vaccinare antistafilococica, cresterea imunitatii, mentinerea uscata a urechii, evitarea inotului in ape contaminate.

Pentru detalii si consultatii ORL

Clinica Zone M edical Estet -Chirurgie Plastica – Estetica – ORL

www.clinicaestet.ro

www.orl-bucuresti.ro


Tel: 021 334 00 80 / 0761 640 626
E-mail: info@clinicaestet.ro
Adresa noastra: str. Cap. Petre Costescu, numarul 7, Sector 4. Bucuresti