11 iun. 2022

Laringita acuta consta in inflamatia mucoasei laringiene si se poate manifesta in diverse variante. Printre factorii care determina aparitia laringitei se numara urmatorii: expunerea la frig si la umezeala, fumatul, consumul de alcool, amigdalita cronica, poluare precum si boli cronice. Laringita acuta se clasifica in mai multe forme: cea catarala, cea edematoasa si cea supurata.

Forma catarala se manifesta cu un debut brusc de raguseala, tuse iritativa, durere laringiana, precum si senzatia de uscaciune.

Tratament laringita

Se pot aplica urmatoarele masuri: pacientul va trebui sa faca repaus vocal timp de 4 zile, va evita curatarea gatului, va evita fumatul si se va hidrata corect cu 2 L de apa pe zi. De asemenea, acesta va consuma bauturi calde, va aplica comprese calde la nivelul gatului si va trata refluxul gastro-esofagian.

In cazul unei laringite corzile vocale se irita sau se inflameaza, iar acest lucru cauzeaza dureri pacientului. Totodata sunetele pe care acestea le produce sunt distorsionate, intrucat aerul care trece printre corzile inflamate contribuie la influentarea acestora. Pacientul are o voce ragusita si in anumite cazuri risca sa-si si piarda vocea. Perioada de recuperare pentru laringita dureaza pana la 2 saptamani. Exista 2 tipuri de laringita, acuta si cronica. Laringita nu prezinta o forma severa, iar doar daca raguseala persista va fi nevoie sa luati masuri mai drastice.

tratament faringita

laringita

Printre semnele care genereaza aparitia laringitei se numara: raguseala, durerea in gat, nevoia de a iti curata gatul, pierderea vocii sau o voce foarte ragusita. Copiii care sufera de laringita pot avea si febra peste 38°, dificultati de respiratie, precum si lipsa senzatiei de sete. Se poate intampla ca laringita sa fie asociata si cu voroze, caz in care apar si alte simptome. Primul pas pe care orice pacient poate sa-l faca pentru a trata laringita este sa consume foarte multe lichide si sa isi odihneasca vocea. Cu cat sunt mai solicitate corzile vocale, cu atat riscul de a le deteriora creste. Este recomandata vizita unui medic ORL daca simptomele persista dupa 2 saptamani.

Factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni sunt legati de expunerea la soare sau la temperaturi scazute, la umezeala si la poluare. De asemenea, pacientii care consuma tutun si sunt expusi in mod constant la factori si la vapori toxici prezinta mai multe sanse de a se imbolnavi de laringita. Laringita mai apare si ca urmare a unui efort vocal si a rinosinuzitei cronice si poate fi totodata si o consecinta a bolii de reflux gastroesofagian.

Simptome

Prezinta o serie de simptome, printre care se numara: tusea uscata, tirajul superior, disfonia, odinofagia. Fiecare dintre aceste simptome corespund unui anumit tip de laringita. Laringita acuta simpla se manifesta prin disfonie si tuse uscata.

Forma striduloasa este specifica persoanelor care prezinta detresa respiratorie si stridor inspirator sau respiratie suieratoare. Laringita edematoasa subglotica prezinta ca simptome: disfonia, tusea si stridorul inspirator. In final, epiglotita este reprezentata de simptome de: febra, disfonie, estomparea vocii si productia excesiva de saliva.

Daca prezentati aceste simptome  va puteti programa oricand la un consult de specialitate ORL. In cadrul acestui consult medicul specialist va analiza anamneza si examenul clinic amanuntit si va inspecta laringele cu un laringoscop. Astfel acesta va obtine mai multe informatii despre miscarea corzilor vocale, a urechilor si a nasului si va pune diagnosticul potrivit.

Clinica ORL Zone Medical Estet, coordonata de Dr. Mirela Turcu, este specializata in prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor in domeniul otolaringologiei iar clinica sa de ORL va asteapta cu aparate de ultima generatie, audiometru, videofibroscop, precum si posibilitati de tratament laringita.

Pentru programarea unei consultatii contactati

Clinica Zone Medical Estet

www.orl-bucuresti.ro

Tel 0761640626