29 mai 2022

 

tratament faringirta

faringita

Faringita este o inflamatie cauzata de o infectie aparuta la nivelul tractului respirator superior. Aceasta se manifesta prin durere la nivelul gatului care se agraveaza odata cu inghitirea. Cel mai adesea faringita apare ca urmare a unei raceli netratate sau a unei gripe si este o infectie virala. Faringita reprezinta aparitia unei inflamatii la nivelul faringelui, ca urmare a expunerii la factorii de risc. Prin inflamarea faringelui este afectata intreaga structura a organului, precum si foliculii limfatici care formeaza inelul limfatic Waldeyer.

Faringita acuta

Mai este cunoscuta si sub numele de amigdalita acuta si prezinta urmatoarele simptome: odinofagie, cefalee, frison, precum si febra. Tratamentul impotriva faringitei acute consta in administrarea de vitamina C, dezinfectante orofaringiene, antiinflamatoare nesteroidiene, antalgice, precum si dezobstruante nazofaringiene.

Tratamentul cu antibiotic se aplica doar daca este vorba de o suprainfectie bacteriana. Datorita faptului ca anginele virale sunt boli infectocontagioase, este recomandata izolarea pacientului pentru cateva zile, pana cand acesta se simt mai bine.

Aceasta afectiune poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturiste. Consumul de vitamina C si de miere, precum si administrarea interna a uleiurilor esentiale poate conduce la reducerea inflamatiei si poate stopa inmultirea bacteriilor.

Boala apare ca urmare a infectiilor virale, dar poate fi si pricinuita de o infectie cu streptococul din grupa A. De cele mai multe ori forma virala se vindeca in cateva zile de la sine si nu necesita tratament medicamentos. Varianta streptococica este cauzata de bacterii si se trateaza cu antibiotice.

Principalele simptome pe care faringita le cauzeaza sunt: iritatii la nivelul gatului si durere, iar unii dintre pacienti prezinta si dificultati la inghitire.

Simptomatologie

Principalele semne pe care le genereaza faringita sunt urmatoarele: durere in gat, probleme la inghitire, ganglionii inflamati, amigdale umflate si rosii, puroi la nivelul amigdalelor. In ceea ce priveste durata de insanatosire aceasta este conectata cu tipul de problema medicala pe care o prezinta pacientul. In cazul unei infectii virale, acesta va fi contagioasa pana cand inceteaza febra. In cazul formei streptococice streptococice pacientul nu mai este contagios la 24 de ore de la inceperea tratamentului cu antibiotice.

Aceasta afectiune contagioasa se vindeca in mai putin de 10 zile, iar cele mai puternice simptome se manifesta dupa 3-5 zile. Faringita este consecinta unei infectii virale si se poate manifesta fie prin infectia cu un rinovirus sau virusuri paragripale, fie prin infectia cu adenovirus care poate genera conjunctivita. O alta cauza este si aparitia gripei.

In anumite cazuri faringita poate fi produsa si de o infectie bacteriana. Majoritatea copiilor care se imbolnavesc de faringita prezinta o infectie cu bacteriile streptococcus, grupa A. Faringita streptococica poate fi tratata cu produse naturale. Acestea vor calma si contribui la insanatosirea cailor respiratorii si vor inlatura iritatiile provocate de tuse. Apeland la siropuri, miere si vitamina C, mucusul va fi fluidizat si in cele din urma va fi si eliminat cu succes. Este important sa se apeleze la un tratament care are in prim plan decongestionarea cailor respiratorii si tratarea tuturor celor 3 tipuri de tuse.

Pe langa streptococii din grupa A, faringita mai poate fi provocata si de streptococii din grupa C si G, precum si de chlamydia, gonoree si mycroplasma pneumoniae. Faringita este o boala bacteriana contagioasa, in care microbii se gasesc la nivelul gatului si al nasului. Se poate transmite prin atingerea obiectelor contaminate, prin consumarea alimentelor si a bauturilor contaminate, dar si prin inspirarea particulelor minuscule de aer. Printre factorii care cresc posibilitatile ca un pacient sa se infecteze cu faringita se numara; diverse alergii, sinuzite frecvente, precum si expunerea la fumatul pasiv. Faringitele se pot asocia si cu otita sau rinita.

Pentru a preveni si a trata aparitia faringitei puteti consulta un medic specialist ORL. Clinica ORL Zone Medical Estet este coordonata de Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL si pune la dispozitia pacientilor servicii medicale de inalta calitate. Clinica este dotata cu aparate de ultima generatie, audiometru si videofibroscop, iar experienta Dr. Mirela Turcu garanteaza pentru servicii de sanatate din partea profesionistilor.

Pentru programarea consultatiilor ne puteti contacta la 

Zone Medical Estet

Clinica Chirurgie Plastica-estetica si ORL

TEL: 0761640626

www.orl-bucuresti.ro