22 dec. 2021

Pentru inceput trebuie sa aflati cateva informatii despre  amigdalita si amigdalectomie. Amigdalita este o infectie a amigdalelor palatine. Amigdalele palatine reprezintă structuri limfatice care aparţin inelului limfatic faringian Waldayer. Reprezinta   o bariera de filtrare a microbilor pe care ii  inhalam. Principalul rol al amigdalelor palatine este de a produce limfocite T şi limfocite B, participand astfel la crearea de anticorpi.

amigdalita cronicaScopul natural al amigdalelor este, în acest fel, de a fi infectate, stare care dezvoltă mecanisme de adaptare la agresiunea septica. Orice amigdalita este de fapt un fenomen de aparare si reactie a acestui tesut limfatic fata de o agresiune produsa de germeni.

Cand saturatia infectioasa a amigdalelor palatine devine nociva, pot deveni  adevarate porti de intrare pentru microbi şi adevarate focare de infectie.

Amigdalita poate fi acuta sau cronica, virala sau bacteriana.

Simptomatologie

Simptomele amigdalitei acute sunt foarte cunoscute. Aproape oricine a avut o amigdalita in antecedente. Pe langa durerea foarte mare la nivelul gatului cu dureri la inghitire (un chin pentru multi pacienti), mai apar destul de frecvent:febra, frison, cefalee, dureri de urechi, respiratie urat mirositoare, voce faringiana, adenopatii locoregionale, limba incarcata.

Amigdalita cronica se manifesta cu intepaturi faringiene, senzatie de corp strain, durere difuza, halena fetida,voce amigdaliana. Tratamentul amigdalitei cronice este de obicei amigdalectomia.

Cand este indicata operatia de amigdalectomie?

  • Amigdalite acute pultacee frecvente ( mai mult de 3 episoade /an, 3 ani la rand)
  • Flegmon amigdalian in antecedente
  • ASLO foarte crescut de o perioada lunga de timp, fara tendinta la scadere; focar de infectie amigdalian.
  • Amigdalele palatine sunt foarte mari ca dimensiuni si incomodeaza respiratia, deglutitia sau determina sforaitul
  • Hipertrofia amigdaliana unilaterala.

Contraindicatiile amigdalectomiei: varsta prea inaintata, infectii acute,hemofilie, trombocitopenie, insuficienta hepatica, etc

Complicatiile  amigdalectomiei:

  • Flegmonul lojei amigdaliene
  • Celulita spatiilor cervicale
  • Hemoragia
  • Pareze velopalatine

Perioada de vindecare dupa amigdalectomie  este de aproximativ 3 saptamani. Prima saptamina dupa amigdalectomie este mai dificila cu durere moderata.  In aceasta perioada pacientul trebuie sa stea in casa,  sa evite expunerea la caldura , baile fierbinti. Sunt interzise alimentele si bauturile fierbinti. Acestea trebuie sa fie la temperature camerei si de consistenta moale. Se evita efortul fizic.

Incepand cu a doua saptamana discomfortul faringian scade pana la disparitie.

Pentru mai multe informatii puteti solicita o programare pentru consultatie la  Dr. Mirela Turcu –medic specialist ORL

Clinica Zone Medical Estet

Tel: 021.334.00.80 /  0761.640.626

www.clinicaestet.ro