25 mart. 2022

Flegmon amigdalian

 Aceasta afectiune ( flegmon amigdalian ) este o supuratie a tesutului celular lax care se afla intre capsula amigdaliana si peretele lateral al faringelui.

In general flegmonul amigdalian ( periamigdalian) apare dupa o angina/ amigdalita acuta sau in conditiile unei amigdalite cronice reacutizate, dar sunt cazuri in care apare si fara o infectie precedenta.

Simptomatologia flegmonului este: febra mare , durere severa la nivelul gatului, de obicei unilaterala care este accentuate de deglutitie, voce infundata, flegmonoasa, sialoree ( salivatie excesiva), trismus ( inclestarea gurii), disfagie progresiva ( greutate la inghitire). Pacientii pot acuza si durere la nivelul urechii (otalgia) sau oboseala.

flegmon amigdalianLa consultul clinic ORL, medicul ORL-ist poate intampina dificultati in examinarea pacientului cu flegmon periamigdalian, datorita trismusului, care limiteaza deschiderea gurii. Se poate observa o amigdala foarte umflata, cu asimetria orofaringelui prin devierea omusorului (luetei) catre partea opusa flegmonului.,

bombarea usoara a regiunii periamigdaliene, uneori cu edem de lueta. Uneori se pot intalni si ganglioni limfatici mariti la nivel cervical.

In diagnosticarea afectiunii pot fi utile ( mai ales la pacientii cu imunitate scazuta sau la cei cu complicatii) si anumite investigatii de laborator: hemoleucograma completa cu formula leucocitara, ionograma, culture pentru streptococ .

Flegmonul amigdalian poate fistuliza spontan spre ziua a opta.

Diagnosticul diferential se face cu:

  • Faringoamigdalita acuta severa
  • Abcesul retrofaringian – frecvent la sugari ca o complicatie a adenoiditei acute
  • Abcesul parafaringian –
  • Epiglotita- apare la copiii mici, evolueaza mai rapid

Daca manifestati simptomatologia descrisa mai sus, solicitati de urgenta un consult ORL.

Complicatiile flegmonului periamigdalian sunt foarte rare si pot fi: obstructia cailor aeriene, pneumonia de aspiratie cand abcesul se rupe in caile respiratorii, tromboza de vena jugulara interna, ruptura arterei carotide, septicemia.

 Tratament

  • Punctia cu un ac in punctul maxim de bombare cu aspiraea puroiului si efectuarea examenului bacteriologic cu antibiograma;
  • Drenajul colectiei purulente;
  • Antibiotic cu spectru larg
  • Antialgice;
  • Hidratare corecta
  • Amigdalectomie (indepartarea amigdalelor palatine) dupa o luna; amigdalectomia se poate face si preventiv la pacientii cu episoade frecvente de amigdalita acuta.

!! Trebuie retinut ca amigdalita si flegmonul periamigdalian sunt boli infecto-contagioase ( se pot transmite celor din jur).

Pentru programari consultatii contactati

Clinica Zone Medical Estet

Dr. Mirela Turcu , medic specislist ORL

Tel 0213340080 sau 0761640626

www.clinicaestet.ro