29 dec. 2021

O boala foarte des intalnita, mai ales la copiii, insa si in randul adultilor, este otita. Aceasta este o infectie aparuta la nivelul urechii, ca urmare a actiunii unei bacterii si a unei infectii cu diverse microorganisme. Pacientii prezinta dureri si disconfort, iar daca nu se trateaza imediat, pot aparea diverse complicatii.

Exista o serie de factori care pot declansa otita, de la principalii agenti microbieni, pana la diversi factori de mediu precum frigul, fumul de tigara, oboseala.

otita acuta

otita

In functie de gravitatea afectiunii,

otita poate fi externa, medie sau interna. Prima dintre acestea se mai numeste si otita inotatorului si se produce prin expunerea pacientului la umiditate. Aceasta infectie este produsa de diversi virusi si apare in zona pavilionului urechii si a tegumentului ca acopera urechea externa. Cel mai adesea aceasta afectiune apare vara, dupa inotul in piscina, datorita cantitatilor ramase de apa in ureche. Astfel bacteriile se inmultesc si dau nastere acestei afectiuni.

Otita medie apare la nivelul urechii medii si se produce din cauza bacteriilor. Dintre cele trei forme de otita, otita medie este cel mai des intalnita si se manifesta mai ales in randul copiilor cu varsta de pana la trei ani. Motivul pentru care copiii mici sufera de aceasta afectiune este faptul ca trompa lui Eustachio este prea mica la varsta lor, nu este suficient dezvoltata si este pozitionata orizontal. Din aceasta cauza, drenajul apei si al lichidelor de la nivelul urechii este ingreunat.

La randul sau, otita medie poate avea doua forme: otita medie acuta si otita medie cronica. Otita medie acuta poate fi de asemenea de doua feluri: otita medie acuta congestiva si otita medie acuta supurata. Diferenta dintre cele doua consta in aparitia secretiilor de lichid purulent, care sunt specifice otitei medii supurate. Otita medie congestiva apare ca urmare a actiunii bacteriilor Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis and Staphylococcus pneumoniae si in general datorita bacililor gram-negativ.

Otita medie acuta nu se vindeca de la sine, ci necesita tratament de specialitate. Acest lucru se datoreaza riscului de complicatii si afectarea auzului, motiv pentru care trebuie evitata dezvoltarea acesteia inainte sa fie prea tarziu.

Primele simptome

ale otitei medii acute apar imediat dupa contactul cu o persoana bolnava. Pentru ca infectia se realizeaza pe cale aeriana, otita medie acuta se transmite foarte usor prin tuse, stranut si vorbit. Simptomele care duc la diagnosticarea cu otita medie acuta sunt: durerile la nivelul urechii, febra, senzatii de urechi infundate si degradarea auzului. Unii pacienti pot manifesta simptome de tipul tiuitului in ureche sau secretii foarte puternice, insa per total fiecare dintre acestia prezinta o stare generala de disconfort si nu se pot concentra foarte bine. Tocmai de aceea au nevoie de foarte multa odihna si de un tratament corespunzator.

Un pacient care sufera de otita medie acuta si nu se trateaza corespunzator poate ajunge sa sufere de otita medie cronica. Aceasta poate fi neinfectioasa, supurativa sau colesteatomatoasa. In functie de caz, timpanul poate fi perforat, intervine pierderea auzului sau se dezvolta o tumoare in urechea medie.

In anumite situatii pacientii se pot confrunta si cu diverse cazuri de otita medie seroasa. Aceasta apare in urma unei ventilatii slabe si datorita acumuluarii apei in ureche.

O alta varianta de otita este cea interna, cunoscuta si sub numele de labirintita. Aceasta inflamatie se poate vindeca de la sine, pentru ca sistemul imunitar are resursele necesare pentru a lupta impotriva sa.

Daca iti doresti sa te programezi la un consult pentru otita, te asteptam la Clinica ORL Bucuresti Zone Medical Estet. Dr. Mirela Turcu este specializata in aceasta ramura a medicinii, iar echipa sa de profesionisti te va ajuta sa alegi tratamentul potrivit pentru a-ti recastiga sanatatea si a te bucura de mai mult confort.

www.orl-bucuresti.ro